Najvyšší súd stále nevytýčil termín v kauze kontroverzných šekov Kotlebu

TA3 TASR
30.9.2021 14:09

Najvyšší súd stále nevytýčil odvolací termín v kauze rozdávania kontroverzných šekov predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v hodnote 1488 eur chudobným rodinám. Potvrdila to hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Marian Kotleba 1140 px (TASR)
TASR

Podľa Šikutu je tento priebeh primeraný

Šéf Najvyššieho súdu Ján Šikuta považuje doterajší priebeh v tejto trestnej veci za časovo primeraný a z tohto hľadiska nijako sa nevymykajúci z ostatných odvolacích konaní. Zároveň predseda NS SR upozorňuje na neúplnú obsadenosť dvoch z piatich trestných senátov súdu, teda aj senátu 4T, ktorý koná vo veci Kotlebu. "Mrzí ho, že jeho permanentná snaha o personálne zastabilizovanie trestnoprávneho kolégia sa na Súdnej rade nestretáva s rovnakým porozumením ako riešenie personálnych otázok Najvyššieho správneho súdu či Špecializovaného trestného súdu," sprostredkovala hovorkyňa.

Šéf NS SR upozorňuje, že na prelome júna a júla podal Súdnej rade návrh na preloženie dvoch trestných sudcov na NS SR, ktorí prešli riadnym výberovým konaním. "Túto dĺžku rozhodovania Súdnej rady považuje predseda Ján Šikuta za neprimeranú a vzhľadom na aktuálny priebeh harmonogramu vypočutí sudcov pred Súdnou radou sa obáva, že k vyriešeniu a teda personálnemu zastabilizovaniu trestných senátov nemusí v dohľadnej dobe dôjsť," podotkla Važanová.

Šikuta je presvedčený, že snahou senátu 4T je rozhodnúť v primeranom čase, rovnako však dodáva, že musí byť rozhodnuté v poradí nápadu, teda nemôže mať prednosť pred vecou, ktorá bola Najvyššiemu súdu doručená skôr s výnimkou väzobných vecí.

Kolíková doteraz o stanovisko nepožiadala

V súvislosti s medializovanými informáciami podotkol, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková ho doteraz nepožiadala o stanovisko k odvolaciemu konaniu v trestnej veci Kotlebu. "Šikuta pevne verí, že pani ministerka, ktorej vyhláškou z 22. januára 2021 v znení neskorších predpisov sa do konca apríla 2021 mohli verejne pojednávať len a výlučne trestné veci, ktoré nezniesli odklad, rozumie súdom, ako aj tomu, čo núdzový stav v konaniach na súdoch sekundárne spôsobil,“ dodala hovorkyňa.

Špecializovaný trestný súd Kotlebu vlani v októbri neprávoplatne odsúdil na štyri roky a štyri mesiace odňatia slobody. Tie by si mal Kotleba odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Sudkyňa ho vtedy uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd.

Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Trom rodinám ich odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici. Znalci pred ŠTS potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok