Ako to vyzerá na Ústavnom súde? Nazrieť dnu môžete počas virtuálneho DOD

TA3 TASR
30.9.2021 12:24

Priblížiť verejnosti právomoci, rozhodovaciu činnosť a organizáciu Ústavneho súdu SR je cieľom štvrtkového Dňa otvorených dverí. Vzhľadom na pandemickú situáciu ho aj tento rok Ústavný súd organizuje vo virtuálnej podobe. Informovala o tom hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

Ústavný súd 1140 px (TASR/František Iván)
TASR/František Iván

Verejnosť pozýva Ústavný súd na videoprehliadku zverejnenú na jeho webovom sídle. "Šestnásť krátkych videí s popisom vás vovedie do pojednávacej miestnosti, v ktorej sa konajú verejné zasadnutia pléna a senátov Ústavného súdu, na nádvorie Ústavného súdu, do Siene nezávislosti, kde sa konajú neverejné zasadnutia pléna Ústavného súdu, do salónika, kde sa prijímajú protokolárni hostia, ale aj do kancelárie predsedu Ústavného súdu," uviedla Ferencová. 

Novinkami oproti minulému roku sú videá o knižnici ÚS a kronikách, v ktorých sú zaznamenávané dôležité udalosti, a tiež aktualizované video foyeru v budove na Hlavnej ulici.

Súčasťou Dňa otvorených dverí je vyhodnotenie literárnych a výtvarných prác na tému spravodlivosti, do ktorých sa zapojili žiaci základných a stredných škôl z Košíc, ale aj Prešova, Starej Ľubovne, Pečovskej Novej Vsi a Vtáčkoviec.

"Organizovaním dňa otvorených dverí, hoci vo virtuálnej podobe, sa snažíme priblížiť Ústavný súd a jeho činnosť širokej verejnosti a organizovaním súťaží v rámci tohto podujatia podporovať kritické myslenie mladých ľudí o ústavnom súdnictve a inšpirovať ich k uvažovaniu o hodnotách, ktoré Ústavný súd chráni. Zároveň sa tak pripájame k myšlienke približovania súdnictva verejnosti, ktorú svojou činnosťou propaguje Európska komisia pre efektívnu justíciu," uviedol predseda ÚS Ivan Fiačan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok