Žiadali nižšie tresty pre užívateľov drog. Návrh na koaličnej rade neprešiel

TA3 TASR
30.9.2021 11:27

Návrh koaličných poslancov Národnej rady SR na zníženie trestov za užívanie drog neprešiel koaličnou radou. Informovali o tom Juraj Krúpa a Kristián Čekovský z hnutia OĽANO. Dôvodom má byť to, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková pripravuje veľkú, komplexnejšiu novelu Trestného zákona, ktorá by mala aj túto oblasť upraviť.

putá zatknutie obžalovaný odsúdený ilu 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

Podľa Krúpu bola novela kompromisná

Poslanci jej deklarovali podporu, no obávajú sa, že jej návrh vzhľadom na rozloženie síl v parlamente neprejde. Krúpa hovorí, že ich novela bola kompromisná, aby podporu dostala. Aspoň čiastkovou zmenou chceli riešiť najurgentnejšie problémy.

Čekovský zdôraznil, že stíhať treba tých, ktorí obchodujú s drogami, no užívateľom treba pomôcť a nie ich zatvárať na 15 rokov do väzenia. Poznamenal, že to štát navyše stojí nemalé peniaze. Pripomenul širokú odbornú diskusiu, ktorú iniciovali ešte pred letom a ktorej zámerom bolo ísť do hĺbky, nie predložiť populistický návrh.

Krúpa tvrdí, že ich návrh bol vítaný odborníkmi i políciou. Nevie, v akom štádiu je príprava Kolíkovej novely, návrh ešte nevidel. Poznamenal však, že pri spoločných diskusiách dostali od partnerov stanoviská o tom, čo by mohlo alebo nemuselo prejsť. Preto sa obáva, že ak bude Kolíkovej návrh pripravený po vzore návrhu jej predchodkyne Lucie Žitňanskej, tak parlamentom neprejde.

Návrh žiadal nižšie tresty

Návrh koaličných poslancov na zmeny v Trestnom zákone mal stanoviť nižšie trestné sadzby za užívanie drog. Ak by sa užívateľom našlo do desiatich gramov látky, trest by mali dostať od nula do dvoch rokov. Ak by však išlo o drogových dílerov či o opakovane trestaných, sadzby by boli vyššie. Autori návrhu pritom podčiarkli potrebu rozlišovať dílerov a užívateľov drog.

Krúpa dodal, že o zmenách diskutovali aj so zástupcami polície. Tá by podľa jeho slov uvítala odbremenenie od drobných činov, aby mohla viac kapacít sústrediť na vyšetrovanie závažnejších skutkov pri drogovej trestnej činnosti, napríklad na organizované skupiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok