Dráma mala šťastný koniec. Všetkých 39 uviaznutých baníkov sa podarilo vyslobodiť

TA3 TASR
29.9.2021 14:47

Záchranári už vyslobodili všetkých 39 baníkov, ktorí uviazli v nedeľu v banskej šachte na východe Kanady po tom, ako bol v dôsledku nehody zablokovaný prístup k hlavnému východu.

Dráma mala šťastný koniec. Všetkých 39 uviaznutých baníkov sa podarilo vyslobodiť
TASR/AP ilustračné

Podľa spoločnosti Vale, ktorá vlastní baňu Totten v meste Sudbury, sú všetci vyslobodení baníci v dobrom zdravotnom stave. Zablokovanie šachty spôsobilo odtrhnutie lyžice banského rýpadla, v dôsledku ktorého došlo k znefunkčneniu systému zabezpečujúceho prepravu baníkov do a zo šachty. K baníkom sa však neskôr dostali "záchranári a začali ich prepravovať na povrch pomocou špeciálneho rebríka", oznámila už skôr brazílska banská firma Vale.

Väčšinu z baníkov sa podarilo vyslobodiť už v utorok. Od nedele sú všetky práce v bani, ktorá zamestnáva 200 ľudí, pozastavené. Spoločnosť Vale tvrdí, že pred obnovením ťažby najprv v bani vykoná kontrolu. Baňu Totten zatvorili v roku 1972, no spoločnosť Vale ju po rekonštrukcii znovu otvorila v roku 2014. Za prvých šesť mesiacov roka 2021 sa v nej vyťažilo približne 3600 ton niklu.

Témy: Vale Kanada
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok