Ženy zvládajú prácu na smeny lepšie ako muži. Súvisí to s vnútornými hodinami

TA3/zm
29.9.2021 08:00

Narušenie vnútorných hodín možno poznáte, ak pracujete v noci a cez deň máte potom spať. Alebo ak ste niekedy kvôli dovolenke zažili jetleg. Oba tieto prípady sú príkladom toho, že telo musí fungovať inak, než mu je prirodzené. Cez deň mať noc a v noci deň. Vedci prišli na to, že ženy sú v takýchto prípadoch oveľa odolnejšie ako muži.

Ženy zvládajú prácu na smeny lepšie ako muži. Súvisí to s vnútornými hodinami
Pexels/cottonbro

Mužské a ženské telo je celkom odlišné, a to nehovoríme o fyzicky viditeľných rozdieloch. Inak fungujú i naše vnútorné hodiny. Ako sa hovorí, muži sú naprogramovaní jasne a priamo, kým my ženy sme komplikované. To môže byť aj dôvod, prečo sa pánom ťažšie prispôsobuje, keď majú robiť na smeny a mať otočený rytmus a režim dňa.

Biologické hodiny

Výskumom vnútorných mechanizmov sa zaoberala Pensylvánska univerzita a dala tomuto pojmu aj iný význam, než je len tikanie biologických hodín. Tím doktorov Andersona a Fitzgeralda prišiel na to, že akokoľvek sa musíme vnútorne prispôsobiť zmenám zvonku, ženský organizmus ich prijme rýchlejšie.

Rozdiel medzi dňom a nocou je nášmu telu prirodzene daný. Za svetla sme aktívni a za tmy oddychujeme. Čo však v prípade, ak pracujete na smeny alebo máte skrátka nočné služby? V takom prípade určite viete, že dospať „nočnú“ nie je to isté, ako plnohodnotne si oddýchnuť od večera do rána. Práve to sú biologické hodiny, na ktoré sa výskum zameral.         

Hlboký spánok

Samozrejme, vedci majú ma tento jav aj vysvetlenie. Vraj ženy sa oveľa rýchlejšie dokážu dostať do hlbokej fázy spánku, v ktorej telo a myseľ najlepšie regeneruje a oddychuje. Aj v prípade, že je klasický biorytmus narušený, zaspia ľahšie a cítia sa aj po dennom odpočinku oddýchnuté, hoci telo si to prirodzene vyžaduje v noci.

Za normálnych okolností, keď sú reálne aj biologické hodiny v súlade, prejavuje sa to tým, že ženy chodia do postele v skorších hodinách a dokážu najproduktívnejšie fungovať doobeda. Muži, naopak, dosahujú najvyššiu aktivitu v poobedných hodinách a o to dlhšie vydržia čulí.

Ženy chodia do postele v skorších hodinách a dokážu najproduktívnejšie fungovať doobeda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok