Venujte päť minút v kancelárii týmto cvikom a pocítite úľavu nielen na tele, ale aj na mysli

TA3/zm
16.6.2021 16:00

Sedavé zamestnanie so sebou nesie jednak fyzické problémy, ale neprospieva ani našej psychike. Ak si každý deň v kancelárii vyhradíte pár minút na to, aby ste si precvičili tieto cviky, budete sa cítiť lepšie po zdravotnej i mentálnej stránke.

Venujte päť minút v kancelárii týmto cvikom a pocítite úľavu nielen na tele, ale aj na mysli
Pexels/Andrea Piacquadio

Dlhé hodiny sedenia za počítačom blokujú celú našu chrbticu, čo sa môže prejaviť na jej krčnej či krížovej časti, ale aj na prietoku krvi do hlavy. Ľudovo povedané, ak ste dlhodobo priklincované ku stoličke, nečudujte sa, že vám to v práci nemyslí. 

Správne sedenie

Povie sa to veľmi jednoducho, ale šport je skutočne dôležitou súčasťou života. Kedysi celé generácie pracovali manuálne, a tak nepotrebovali riešiť šport ešte aj vo voľnom čase. No v dnešnej dobe má väčšina z nás sedenia vyše hlavy. Sedíme ráno pri preprave do práce, potom v zamestnaní pri počítači a večer si oddýchneme na gauči opäť v sede. 

Skôr, ako začnete pristupovať k svojmu telu aktívnejšie, zamerajte sa aj na pasívnu časť dňa. Sedenie pri počítači má tiež svoje pravidlá. Stolička by mala byť voči stolu nastavená v správnej výške, aby ste sa nehrbili a netŕpli vám ruky. 

Vyhnite sa tiež posedu s prekríženými nohami, kedy vám do nich neprúdi krv. Ideálne sedenie dosiahnete použitím fitlopty, ktorá nemusí byť vašim spoločníkom navždy, no naučí vás omnoho vhodnejšiu polohu tela pri počítači než je to pri klasickej stoličke.  

Nahraďte sedenie pohybom

Hodiny nečinnosti by ste však mali hlavne nahradiť aspoň nejakým pohybom. Ak vám neostáva čas na pravidelnú hodinu obľúbeného športu, päť minút si určite nájdete. A to priamo v kancelárii!

Máme pre vás tipy, ako sa popri práci hýbať. Napríklad sa prejdite ráno pešo, parkujte ďalej od budovy, v ktorej pracujete alebo výťah nahraďte schodmi. Ak k tomu pridáte ešte v rámci niektorej pauzy aj päťminútové cvičenie na natiahnutie stuhnutých svalov, začnete sa po krátkom čase cítiť oveľa viac fit.

Ak vás predstava office jogy láka, kliknite si na priložené video!

Témy: počítač
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok