Láva sa blíži k moru. Úrady varujú obyvateľov pred toxickými mrakmi

TA3 TASR
27.9.2021 12:38

Láva zo sopky na ostrove La Palma sa blíži k moru. Hladinu vody by mohla zasiahnuť v najbližších hodinách. Úrady varovali obyvateľov pobrežia aby nevychádzali z domu a zadebnili okná. Po kontakte lávy s morskou vodou sa totiž do ovzdušia môže dostať mrak toxických splodím.

Sopka La Cumbre Vieja, ktorá po minulotýždňovej erupcii prúdmi lávy zničila viac ako 500 budov a vyhnala z domovov viac ako šesťtisíc ľudí, v pondelok prestala uvoľňovať veľké oblaky popola a roztavenej horniny. Podľa vedcov je však príliš skoro na vyhlásenie tejto fázy erupcie za skončenú. Informovala o tom agentúra AP.

Sopka na kanárskom ostrove La Palma "vstúpila do fázy nižšej aktivity," uviedol v pondelok vo svojom tvíte v Madride sídliaci Inštitút pre výskum Zeme (IGEO). "Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať v nasledujúcich hodinách," dodal.

Úrady na ostrove La Palma medzitým odporučili obyvateľom v štyroch lokalitách, aby zostali vo svojich domovoch a nevystavovali sa toxickým plynom. Tie by sa mohli uvoľňovať pri styku lávy dosahujúcej teplotu viac ako tisíc stupňov s vodami Atlantického oceánu, ktorý má okolo 20 stupňov Celzia.

Vedci tvrdia, že takýto tepelný šok má za následok uvoľnenie oblakov vodnej pary s obsahom kyseliny chlorovodíkovej a drobnými čiastočkami sopečného skla, ktoré môžu spôsobiť podráždenie pokožky, očí a dýchacích ciest.

Podľa niektorých odborníkov už sopka vychrlila do ovzdušia od 30-tisíc do 60tisíc ton síry.

Momentálne delí prúd lávy od mora asi 800 metrov. Rýchlosť jej toku sa od nedele zvýšila v dôsledku toho, že láva stekala k morským útesom po strmom svahu.

V utorok bude ostrov La Palma oficiálne vyhlásený za oblasť postihnutú prírodnou katastrofou. Týmto opatrením sa uvoľní prísun pomoci pre obyvateľov ostrova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok