Krétu zasiahlo silné zemetrasenie. Vyžiadalo si minimálne jednu obeť

TA3 TASR
27.9.2021 10:54

Silné zemetrasenie s predbežnou magnitúdou 6,0 zasiahlo v pondelok ráno východnú časť gréckeho ostrova Kréta. Vyžiadalo si aj minimálne jednu obeť, informovala grécka verejnoprávna televízia.

Epicentrum zemetrasenia bolo sedem kilometrov severne od dediny Thrapsano. K otrasom došlo podľa aténskeho geodynamického inštitútu o 9.17 h miestneho času (8.17 h SELČ) a pocítili ich aj obyvatelia ďalších miest a obcí v okolitom regióne. V krétskej metropole Iraklio obyvatelia vybiehali v panike do ulíc a všetky miestne školy preventívne evakuovali. Miestne médiá informovali o škodách menšieho rozsahu, ako napríklad zrútených stenách na starých kamenných budovách vo viacerých dedinách ležiacich v okolí epicentra otrasov.

Americká geologická služba USGS a Európske stredomorské seizmologické centrum uviedli zhodnú predbežnú magnitúdu 6,0, zatiaľ čo aténsky geodynamický inštitút uvádzal 5,8. Oblasť následne zasiahlo aj viacero dotrasov, z ktorých najsilnejší mal podľa EMSC magnitúdu 4,6.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zatiaľ neeviduje žiadosť slovenského občana o asistenciu v súvislosti so zemetrasením, ktoré postihlo grécky ostrov Kréta. "Nemáme ani informácie o tom, že by medzi obeťami alebo zranenými mali byť občania SR, sme však v kontakte s miestnymi úradmi," dodal Tomaga. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok