Podľa exit pollu verejnoprávnej stanice uspeli v nemeckých voľbách sociálni demokrati

TA3 TASR
26.9.2021 18:15

Podľa odhadov vyhrali nemecké voľby sociálni demokrati OLAFA ŠOLCA. Verejnoprávna stanica ZDF zverejnila exit-poll, ktorý strane SPD pripisuje 25 celých 6 desatín percenta hlasov. Táto projekcia zohľadňuje už aj korešpondenčné hlasovanie.

Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) má jasný "mandát na vládnutie". Vyhlásil to v nedeľu po uzavretí volebných miestností a zverejnení výsledkov z exit pollov generálny tajomník SPD Lars Klingbeil. SPD podľa televízie ZDF predbehla úniu CDU/CSU so ziskom 26 percent o dva percentuálne body. Exit poll stanice ARD však priniesol nerozhodné výsledky - SPD aj CDU/CSU sa umiestnili na prvej priečke s 25 percentami hlasov.

"Vybojovali sme si cestu späť, SPD je späť, SPD má jasný mandát na vládnutie," povedal Klingbeil pre verejnoprávnu stanicu ZDF. Naopak, generálny tajomník CDU Paul Ziemiak pred novinármi priznal, že "straty sú trpké". Pred štyrmi rokmi únia získala viac ako 30 percent hlasov. "Uvidí sa, či budeme mať možnosť zostavovať budúcu koalíciu pre našu krajinu," povedal s tým, že dobrú koalíciu by mohla CDU vytvoriť so Zelenými a Slobodnou demokratickou stranou (FDP).

Denník Die Welt si všíma, že ide o dosiaľ najhorší výsledok únie CDU/CSU v dejinách. Poukazuje tiež na to, že pre podobu budúcej koaličnej vlády bude rozhodujúce i konečné umiestnenie strany Ľavica. Tej totiž hrozí, že sa nedostane do parlamentu, keďže podľa exit pollov dosiahla päť percent a pohybuje sa tak tesne na hranici získania mandátu.

 Z prognóz oboch staníc - ZDF i ARD - vyplýva, že SPD by mohla získať v Bundestagu 197-215 kresiel, únia CDU/CSU 198-200 mandátov, Zelení 119-120, FDP by obsadila 87-99 kresiel, AfD 83-87 a Ľavica 39-41 kresiel. Volebná účasť dosiahla podľa prognóz ARD 76 percent - v roku 2017 bola o niečo vyššia (76,2 percenta).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok