Nemecké voľby poznačil v Berlíne chaos. Chýbajú hlasovacie lístky, tvorili sa dlhé rady

TA3 TASR
26.9.2021 17:42

Nemecké parlamentné voľby sprevádza v hlavnom meste Berlín viacero problémov - v niektorých okrskoch museli hlasovanie prerušiť pre zámenu hlasovacích lístkov; inde sa lístky dokonca minuli.

screen_volby_4.jpg
TA3

Pred volebnými miestnosťami sa navyše tvoria dlhé rady - situáciu komplikuje i prebiehajúci Berlínsky maratón, ktorý spôsobil početné zápchy na cestách.

V Berlíne sa okrem volieb do Spolkového snemu konajú v nedeľu i voľby do krajinského parlamentu a rozhoduje sa tiež o zložení zastupiteľstva 12 berlínskych obvodov, približuje denník Die Welt.

Volebný komisár v jednom zo západoberlínskych okrskov situáciu opísal slovami: "Panuje tu chaos... Troje volieb a Berlínsky maratón naraz - to nemôže dopadnúť dobre. Následkom je, že tu už nie sú nijaké hlasovacie lístky." 

Vysvetlil, že hoci požiadali o dodanie ďalších, pre maratón sú mnohé ulice uzavreté a vozidlá sa preto nevedia dostať na miesto. Keďže hrozia nepokoje, požiadali o dohľad aj políciu. "Tá však zatiaľ nechodí. Môže to ešte chvíľu potrvať," uviedol volebný komisár.

V dvoch volebných okrskoch v štvrti Wilmersdorf sa takisto minuli hlasovacie lístky, čo pobúrilo mnohých ľudí čakajúcich v dlhých radoch. Zvažujú tam dokonca, že volebné miestnosti zostanú otvorené i po 18.00 h, keď sa majú miestnosti oficiálne uzavrieť. Podobná situácia panuje i v štvrti Charlottenburg, napísal na Twitteri novinár zo stanice ARD. Spravodajca denníka Der Tagesspiegel na sociálnej sieti poznamenal, že voliči v niektorých miestnostiach musia čakať viac ako 90 minút. Dôvodom pritom nie je väčšinou veľký počet ľudí, ale opatrenia súvisiace s koronavírusom či málo volebných pracovníkov.

Agentúra DPA napísala, že nezrovnalosti sa objavili i v obvodoch Friedrichshain/Kreuzberg a Charlottenburg/Wilmersdorf, kde došlo k zámene hlasovacích lístkov - niektoré z nich skončili preto ako neplatné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok