Podľa šéfa iránskej diplomacie budú rokovania o jadrovej dohode onedlho obnovené

TA3 TASR
25.9.2021 08:47

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v piatok na tlačovej konferencii v rámci Valného zhromaždenia OSN uviedol, že pozastavené rokovania o iránskej jadrovej dohode budú “veľmi skoro” obnovené.

sídlo osn new york 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Minister prezradil, že Irán v súčasnosti skúma dokumenty z viedenských rokovaní a čoskoro obnoví rozhovory o oživení dohody so Spojeným kráľovstvom, Francúzskom, Ruskom, Čínou a Nemeckom.

Zároveň však obvinil Spojené štáty z toho, že v otázke oživenia rozhovorov vysielajú “protichodné diplomatické odkazy”. “Za posledných niekoľko mesiacov sme nezaznamenali ani náznak pozitívneho kroku zo strany administratívy Spojených štátov,” povedal Abdollahján.

V súvislosti s plánovaným oživením rozhovorov poznamenal, že Teherán “vidí konštruktívny typ rokovaní, ktoré povedú ku konkrétnym a overiteľným výsledkom v zahraničnej politike novej iránskej vlády”.

Podľa vysokopostaveného iránskeho predstaviteľa, ktorý nechcel byť menovaný, by sa rokovania mohli oživiť v rozmedzí niekoľkých dní až týždňov. "Hneď, ako ukončíme proces skúmania, sa bez zbytočného odkladu vrátime k rokovaciemu stolu," povedal.

Teherán v roku 2015 podpísal jadrovú dohodu so svetovými mocnosťami a zaviazal sa, že obmedzí svoj jadrový program výmenou za zrušenie sankcií. Bývalý americký prezident Donald Trump však v roku 2018 od predmetnej dohody odstúpil a voči Iránu znova zaviedol tvrdé ekonomické sankcie. Trumpov nástupca v úrade Joe Biden vyjadril ochotu vrátiť sa k dodržiavaniu dohody, očakáva však, že Irán začne najskôr opäť plniť z nej vyplývajúce záväzky. O obnovenie dialógu o dohode sa usilujú aj viaceré európske krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok