Pápež František ponechal vo funkcii ostro kritizovaného nemeckého arcibiskupa

TA3 TASR
24.9.2021 15:40

Pápež František sa rozhodol ponechať vo funkcii prominentného nemeckého arcibiskupa, ktorý čelil kritike v súvislosti s prístupom k škandálu týkajúceho sa sexuálneho zneužívania v cirkvi. Kolínsky arcibiskup kardinál Rainer Maria Woelki sa však rozhodol pre prestávku, ktorá potrvá niekoľko mesiacov, oznámila v piatok jeho arcidiecéza.

Andrej Kiska, Iveta Radičová aj Zuzana Krónerová. Príhovor pápeža Františka si prišli vypočuť známi ľudia
TASR/Martin Baumann

Vatikán oznámil, že pápež "počíta" s kolínskym arcibiskupom, uviedla arcidiecéza vo vyhlásení. Ako však dodala, Woelki požiadal o "duchovnú prestávku" v trvaní od polovice októbra do začiatku marca, ktorú pápež odsúhlasil. Jej účelom bude, aby "mohol porozmýšľať a vytvoriť priestor na opätovné vybudovanie dôvery", uvádza sa vo vyhlásení.

Woelki sa v nemeckej cirkvi stal postavou spôsobujúcou mimoriadny rozkol, konštatuje AP. Správa z poverenia arcibiskupa, vydaná v marci tohto roka, hovorí o 75 prípadoch, v ktorých osem vysokopostavených cirkevných predstaviteľov vrátane Woelkiho predchodcu zanedbali svoje povinnosti sledovať, hlásiť či sankcionovať prípady údajného zneužívania zo strany duchovenstva a laických zamestnancov cirkvi. Zlyhali tiež pri starostlivosti o obete, píše AP.

Hamburgský arcibiskup Stefan Hesse, predtým vysoký cirkevný predstaviteľ v Kolíne, bol obvinený z 11 prípadov zanedbania svojej povinnosti. Hesse ponúkol svoju rezignáciu pápežovi Františkovi, ktorý ju minulý týždeň nakoniec odmietol. Samotného Woelkiho správa oslobodila od akéhokoľvek zanedbania zákonnej povinnosti vo vzťahu k obetiam zneužívania. Arcibiskup následne uviedol, že urobil chyby v minulých prípadoch obvinení z pohlavného zneužívania, ale objasnil, že nemá v úmysle odstúpiť.

V júni prišli do Kolína dvaja pápežskí vyslanci s cieľom vyšetrovať prípadné pochybenia vysokopostavených cirkevných predstaviteľov pri minulých prípadoch sexuálneho zneužívania i prešetriť "komplexnú pastorálnu situáciu" v tamojšej cirkvi, pripomína AP. Počas Woelkiho neprítomnosti povedie kolínsku arcidiecézu pomocný biskup Rolf Steinhäuser vo funkcii "apoštolského administrátora".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok