Návšteva pápeža nemala výrazný efekt na šírenie pandémie, svadby a oslavy naopak áno

TA3 TASR
22.9.2021 14:42

Spúšťačom akcelerácie šírenia ochorenia Covid-19 sú najmä väčšie rodinné zábavy, ako napríklad svadby. Na základe skúseností regionálnych hygienikov to pri predstavení epidemiologickej situácie potvrdili zástupcovia ministerstva zdravotníctva. Naopak, masové podujatia počas návštevy pápeža Františka k zintenzívneniu pandémie prispieť výrazne nemali.

Pápež v Šaštíne
TASR/Michal Svítok

"Z informácií, ktoré máme a ktoré konzultujeme, nemala návšteva Svätého Otca nejaký výrazný efekt na šírenie," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz MZ Matej Mišík pri prezentácii nárastu ochorení a počtu okresov, v ktorých je potrebné sprísňovať pravidlá, skonštatoval, že zdrojom zrýchlenia šírenia bývajú väčšie zábavy, najmä svadby. Apeloval preto na zodpovednosť.

"Aj tam, kde pravidlá Covid automatu umožňujú ich konanie, odporúčame robiť ich čo najviac v exteriéri a v limite počtu osôb, ktorý je daný, prípadne, ak je to možné, odložiť tieto oslavy na jar budúceho roka," povedal Mišík zdôrazňujúc riziko, ktoré pri takýchto akciách hrozí starším, nezaočkovaným ľuďom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok