Na Európsku liekovú agentúru sa ešte čaká. O tretej dávke by mohla rozhodnúť už čoskoro

TA3 TASR
23.9.2021 15:27

Európska agentúra pre lieky má rozhodnúť začiatkom októbra o prípadnom schválení tretej dávky vakcíny proti covidu od konzorcia spoločností Pfizer/BioNTech pre osoby staršie ako 16 rokov.

USA
TASR/AP

EMA bude zároveň rozhodovať aj o tretej dávke očkovacej látky od Pfizer/BioNTech a tiež od firmy Moderna pre ľudí s oslabenou imunitou, oznámil vo štvrtok vedúci pracovnej skupiny EMA pre očkovacie stratégie Marco Cavaleri.

"Štúdie potvrdzujú, že tretia dávka pomáha u pacientov s imunosupresiou," citovala Cavaleriho talianska agentúra ANSA. Cavaleri pritom zdôraznil, že účinky očkovania časom slabnú. V súčasnosti je však podľa neho prioritou "dokončiť očkovací cyklus u tých, ktorí ho dokončený nemajú". "Zatiaľ sme nedostali žiadosť o rozšírenie indikácie vakcín pre deti mladšie ako 12 rokov. EMA očakáva, že Pfizer dodá údaje týkajúce sa očkovania detí medzi piatym a jedenástym rokom života začiatkom októbra a Moderna začiatkom novembra," dodal Cavaleri.

Pôjde o prvé rozhodnutie tohto európskeho regulačného úradu vo veci aplikovania tretích dávok proticovidových vakcín. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv v stredu odobril podávanie tretej dávky vakcíny od spoločnosti Pfizer pre ľudí starších ako 65 rokov, rizikové skupiny a osoby najviac vystavené nákaze koronavírusom.

EMA 6. septembra uviedla, že začala vyhodnocovať všetky relevantné údaje, ktoré jej poskytlo konzorcium Pfizer-BioNTech. Prípadná tretia dávka by sa mala podávať ľudom starším ako 16 rokov, a to šesť mesiacov po podaní druhej dávky.

Údaje o posilňujúcej dávke svojej očkovacej látky zrejme čoskoro poskytne Európskej liekovej agentúre aj spoločnosť Moderna. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb pritom začiatkom septembra uviedlo, že v súčasnosti nie je nutné podávať podporné dávky pre plne zaočkovaných ľudí. O tretej dávke by sa podľa ECDC malo zatiaľ uvažovať iba v prípade osôb s oslabenou imunitou.

Mnohé európske krajiny sa však už rozhodli podávať tretiu dávku vakcíny aj napriek tomu, že EMA o jej podávaní ešte oficiálne nerozhodla. Proti koronavírusu je v súčasnosti zaočkovaných viac ako 70 percent obyvateľov krajín Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok