V mnohých krajinách vrátane Slovenska sa očkuje treťou dávkou. Je to efektívne?

TA3
22.9.2021 07:00

Mnohí ľudia sa ešte nedostali ani k svojej prvej dávke vakcíny a niekde sa už očkuje aj treťou. Je to efektívne v boji proti pandémii? Mali by sme sa náhliť za tretími dávkami vakcín proti koronavírusu?

V mnohých krajinách vrátane Slovenska sa očkuje treťou dávkou. Je to efektívne?
TASR/AP

Nadobudnutá imunita môže časom klesať

Izrael ako prvá krajina sveta napredovala vo vakcinácii svojich obyvateľov. V čase, keď mnohí ešte len čakali na prvé dávky, Izrael už mal viac ako 50 % plne zaočkovanej populácie. V máji sa krajine dokonca podarilo znížiť množstvo nakazených a tak postupne uvoľňovala aj opatrenia. Ľudia už nemuseli nosiť ani rúška. Problémy a narastajúce čísla však neskôr spôsobil delta variant a Izrael mal opäť problém.

Izraelskí vedci sa na nákazu pozreli zblízka a zistili, že aj keď sa nakazí zaočkovaný, priebeh jeho ochorenia je ľahší ako u nezaočkovaného. To sú dobré správy, nakazených však pribúda v mnohých krajinách. Je problémom oslabená munita?

Štúdia vo Veľkej Británii zistila, že dve dávky vakcíny Pfizer/BioNTech boli po jednom mesiaci efektívne na 88 %, po piatich až šiestich mesiacoch to bolo 74 %. Vakcína AstraZeneca bola efektívna na 77 % a neskôr na 67 %. Výskum odzrkadľuje analýzy spoločností Moderna a Pfizer, ktoré ešte neboli podrobené recenzovaniu. Samotná spoločnosť Pfizer odhalila, že jej vakcíny klesajú v efektívnosti po štyroch mesiacoch z 96% na 83,7%.

Ľudia, ktorí prekonali koronavírus, po čase strácajú nadobudnuté protilátky. Podľa poznatkov vedcov sa zatiaľ zdá, že niečo podobné sa deje aj u vakcín. Vakcinačné programy viacerých krajín tak myslia na tretiu dávku. V Izareli ich schválili najprv pre ľudí nad 60 rokov, teraz sa k nim dostane už ktokoľvek nad 12 rokov.

Na Slovensku pre niektoré skupiny ľudí

Veľká Británia ponúka tretiu dávku ľuďom nad 50 rokov a s oslabeným imunitným systémom. USA tiež sprístupnili tretiu dávku najmä ohrozeným skupinám, Bidenova administratíva to však plánuje rozšíriť na všetkých. Podobné plány má aj Taliansko, Čína či Rusko. K téme sa už vyjadril aj náš minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ktorý umožnil očkovanie treťou dávkou vakcíny niektorým skupinám ľudí.

Treťou dávkou sa na Slovensku očkuje od 13. septembra. Ide najmä o ľudí konkrétnych skupín s tým, že sú osem mesiacov po podaní druhej dávky mRNA vakcíny. Na tretiu dávku majú najprv nárok zdravotníci. Potom imunokompromitovaní pacienti, klienti a zamestnanci centier sociálnych služieb, učitelia a zamestnanci škôl a školských zariadení, pacienti nad 60 rokov a nakoniec ostatná populácia. Lengvarský verí tomu, že sa tým pomôže aj zníženiu náporu na zdravotnícke zariadenia.

Sú však tretie dávky efektívne? Podľa údajov spoločnosti Pfizer, môžu posilňovacie dávky vakcíny obnoviť jej účinnosť na 95 %. Silnejšia imunita sa ukázala aj na štúdii očkovaných v Izraeli.

Význam má väčšie množstvo zaočkovaných

Faktom naďalej zostáva, že vakcíny sú účinné, chránia ľudí pred úmrtím, hospitalizáciou či ťažším priebehom koronavírusu bez ohľadu na to, kedy boli zaočkovaní. Podľa Marie Eleny Bottazzi, profesorky pediatrie, virológie a mikrobiológie na univerzite v Texase, má aktuálne väčší význam zamerať sa na zvýšenie celkovej zaočkovanosti, ako na tretie dávky. V niektorých chudobnejších krajinách sveta sa totiž stále čaká na tie prvé.

Otázkou však zostáva, či aj nadobudnutá imunita po tretej dávke vydrží dlhšie. To chce ešte veľa analýz a štúdií. Už sme sa presvedčili o tom, že vírus dokáže tvoriť nové varianty. Veci sa tak menia za pochodu a ani vývin vakcín, aby odolali nebezpečnejším variantom, nie je jednoduchý. V ideálnom svete by podľa odborníkov brali vlády do úvahy variabilitu imunity svojho obyvateľstva. To znamená, že by sa mohli testovať hladiny protilátok a ľudia by tak následne zistili, či tretiu dávku skutočne potrebujú.

Danny Altmann, profesor imunológie v Londýne, si myslí, že vakcinácia proti koronavírusu sa s veľkou pravdepodobnosťou môže stať pravidelnou záležitosťou. Zdá sa, že najbližšie k tomu je práve Izrael. Len čo povolili tretie dávky vakcín, hovoriť sa začalo o štvrtých. Izraelský lekár Salman Zarka sa na margo vakcín vyjadril, že "toto je odteraz náš život, vo vlnách".

WHO zostáva kritická

Voči tretej dávke vakcíny zostáva skeptická Svetová zdravotnícka organizácia. Tá apeluje najmä na to, že milióny ľudí nedostali ešte ani prvú dávku. Podľa expertov WHO nie je k dispozícii dostatok dôkazov o tom, že dodatočné dávky vakcín sú potrebné. Ich podávanie v období, keď mnohí ľudia na svoje prvé dávky stále len čakajú, experti označili za nemorálne.

Podľa generálneho riaditeľa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa je rozhodujúce zaočkovať a chrániť najviac zraniteľných ľudí predtým, ako sa začne s podávaním tretích dávok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok