Vzorky odpadových vôd odhalili, v ktorých okresoch pribudlo koronavírusu

TA3 TASR
23.9.2021 12:13

Nový koronavírus bol aj v 36. týždni prítomný vo všetkých analyzovaných vzorkách odpadových vôd. Sledovanie vírusovej nálože v odpadových vodách v jednotlivých krajoch poukázal na nárast v Nitrianskom kraji.

Zametá Čína dôkazy? Z databázy vraj zmizli vzorky koronavírusu zo začiatku pandémie
TASR/AP

V posledných kalendárnych týždňoch pozorujú nárast počtu pozitívnych vzoriek. Informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

"Analýza prítomnosti vírusu SARS-CoV-2 v odpadových vodách na Slovensku zodpovedá epidemiologickej situácii na Slovensku. Prítomnosť RNA vírusu sme zaznamenali vo všetkých vzorkách. Niektoré vzorky z 36. týždňa ešte vyšetrujeme," uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.

K miernemu nárastu došlo v Žilinskom, Trnavskom a Banskobystrickom kraji. Naopak, zníženie zaznamenali hygienici v Trenčianskom, Košickom a Prešovskom kraji. Regionálne úrady verejného zdravotníctva v rámci monitoringu odpadových vôd odobrali do 13. septembra celkovo 174 vzoriek, ktoré boli vyšetrené kvalitatívnou a kvantitatívnou metódou. Z nich bolo pozitívnych alebo s hraničnými hodnotami 153 vzoriek, teda 87,93 percenta.

Monitoring odpadových vôd je podľa ÚVZ SR užitočným doplnkovým nástrojom k analyzovaniu epidemiologickej situácie na Slovensku. "Naďalej platí, že regionálne úrady verejného zdravotníctva identifikujú ohniská nákazy prioritne epidemiologickým vyšetrovaním - dohľadávanie kontaktov, cielené PCR testovanie a podobne," dodal Mikas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok