Zbierate s deťmi gaštany? Zoberte ich domov, majú skvelé využitie v kúpeľni

TA3/zm
23.9.2021 08:00

Reč je o nejedlých gaštanoch, tými jedlými by snáď nepohrdol nikto. No v prípade tých, ktoré sa bežne nachádzajú popadané v parku si často ponadávate, prečo vám ich deti priniesli domov. Pritom sú dva skvelé spôsoby, ako ich dokážete zužitkovať.

Zbierate s deťmi gaštany? Zoberte ich domov, majú skvelé využitie v kúpeľni
Pexels/Elviss Railijs Bitāns

Jesenné obdobie je spojené s padaním gaštanov, z ktorých si deti zvyknú robiť rôzne postavičky. Nechajte ich chvíľu pohrať sa, no potom nemusia tieto hnedé plody skončiť v smetnej nádobe. Spotrebovať ich môžete ako podomácky vyrobený prášok na pranie alebo si z nich pripravíte kúpeľ.

Gaštanový prací prášok

Tento prírodný prací prášok ocenia najmä alergici. Popučené alebo rozdrvené gaštany zalejte vychladnutou prevarenou vodou a nechajte stáť, až kým sa v nádobe nevytvorí niečo podobné ako rozpustené mydlo. Práve to je výťažok, ktorý môžete používať ako prací prášok, stačí vodu scediť a mazľavú časť si odložiť do nejakej nádoby.

Gaštanový kúpeľ

Tento trik sa rozhodne oplatí vyskúšať. Z dobre preschnutých gaštanov stiahnite hnedú šupku a biele vnútro pomeľte na prášok. Stačí polievkovú lyžicu zaliať asi pollitrom vody a nechať v noci postáť. Na druhý deň priveďte roztok k varu a vlejte do napustenej vane.

Takýto kúpeľ zlepšuje prekrvenie kože a má anti-age účinky. Táto voda pozitívne vplýva aj na kvalitu vlasov, budú vám menej padať, menej sa mastiť a urýchlite ich rast.

Gaštany Pexels/Vlad Chețan

Zubná pasta z gaštanov

Vyskúšajte prírodné bielenie zubov, áno, opäť s pomocou nejedlých gaštanov. Ošúpte ich a biele jadro nechajte dôkladne niekoľko dní vyschnúť, napríklad na okne. Potom pomeľte a prášok používajte pri umývaní zubov.  

Ďalšie využitie v domácnosti

Gaštany môžete využiť aj ako prevenciu proti moliam, stačí ich celé vložiť do šatníka medzi veci, obsahujú totiž mierny insekticíd.

Nakrájané gaštany môžete vložiť aj do premočených topánok. Oveľa jednoduchšie a rýchlejšie vyschnú bez toho, aby sa poškodil materiál.

Témy: obydlie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok