Judáš opäť na súde. Rozhodnutie v kauze s Gašparovičom a Vičanom by malo padnúť v októbri

TA3 TASR
22.9.2021 09:14

V kauze s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Petrom Gašparovičom a bratislavským expolicajtom Ladislavom Vičanom by malo s najväčšou pravdepodobnosťou padnúť rozhodnutie 14. októbra.

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku to uviedla samosudkyňa Ružena Sabová, ktorá dovtedy prerušila hlavné pojednávanie. Prokurátor podal na súd obžalobu z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku. V stredu sa čítali listinné dôkazy.

Sudkyňa na začiatku pojednávania prečítala štatistiku predbežných opatrení vydaných Kriminálnym úradom finančnej správy. Počas informovania o správe Slovenskej informačnej služby bola verejnosť z hlavného pojednávania vylúčená.

Svedok sa ospravedlnil

Pôvodne malo v stredu vypovedať viacero svedkov. Podnikateľ Dušan Bočkay ospravedlnil svoju neúčasť a sudkyňa vzápätí vyhovela návrhu obhajoby, aby boli on a jeho známy Peter Škorvaga vypočutí v rovnaký deň.

Obžalovaní mali participovať na zrušení predbežného opatrenia vydaného Kriminálnym úradom finančnej správy, ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti Bopal majetok. Rozhodnutie úradu mali pomôcť zvrátiť prijatím úplatku vo výške 400-tisíc eur, ktorý mali rozdeliť aj iným osobám. Napokon malo prísť k vyplateniu zálohy vo výške 200-tisíc eur. V prípade dokázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody v trvaní od desať do 15 rokov. Obžalovaní vyhlásili, že sú nevinní. Prijatie úplatku odmietli.

Zadržaní boli počas akcie Judáš

Dvojicu Petra Gašparoviča a Ladislava Vičana zadržali na začiatku decembra 2020 počas akcie Judáš. Národná kriminálna agentúra v rámci nej obvinila osem osôb. Medzi obvinenými boli aj bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský či námestník SIS Boris Beňa, ako aj ďalší bývalí predstavitelia SIS a bývalí vysokopostavení funkcionári Policajného zboru a finančnej správy.

Beňa uzavrel dohodu o vine a treste

Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra 2020 zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili.

Bývalý námestník SIS Beňa uzavrel dohodu o vine a treste. Dostal trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok