Láva ničí domy na ostrove La Palma a postupuje ďalej k moru

TA3 TASR
21.9.2021 13:01

Láva vytekajúca zo sopky La Cumbre Vieja na ostrove La Palma po nedeľňajšom výbuchu postupuje smerom k moru a ohrozuje tamojšie osídlenia. Informoval o tom v utorok na svojej webovej stránke denník El País.

Na ostrove v noci na utorok zaznamenali štyri zemetrasenia s magnitúdou do 3,8. Na sopke sa podľa úradov vytvoril ďalší otvor, cez ktorý uniká láva. Vyžiadalo si to evakuáciu ďalších ľudí z oblasti v okolí obce El Paso. Celkovo už evakuovali viac ako 5500 osôb.

Láva, ktorá sa približuje k moru, zničila 166 domov a takisto ohrozuje aj ďalšie sídla na ostrove, píše El Mundo. Jej pohyb sa však podľa úradov spomalil. Vulkanológ José Mangas upozornil na možné preniknutie lávy do mora. V takom prípade by nastalo vyparovanie morskej vody a do ovzdušia by sa uvoľnili škodlivé plyny, čo by podľa jeho slov predstavovalo nebezpečenstvo pre obyvateľov ostrova.

Predseda španielskej opozičnej Ľudovej strany Pablo Casado sa v stredu chystá navštíviť ostrov La Palma. Španielsky premiér Pedro Sánchez zo Španielskej socialistickej robotníckej strany oblasti postihnuté katastrofou navštívil v pondelok. La Palma leží v severozápadnej časti Kanárskych ostrovov, ktoré tvoria jedno zo 17 španielskych autonómnych spoločenstiev. Tento ostrov má približne 83.400 obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok