Na Kanárskych ostrovoch sa začala erupcia sopky, niektorých obyvateľov evakuovali

TA3 ČTK TASR
19.9.2021 17:34

Na Kanárskych ostrovoch začala erupcia sopky Cumbre Vieja. Podľa televízie RTVE zo sopky na ostrove La Palma stúpa stĺp bieleho a čierneho dymu. Úrady začali s evakuáciou niekoľkých desiatok ľudí, ktorí majú problémy s pohybom.

Aktivity sopky od minulého týždňa sprevádzajú tisíce otrasov. Geológovia v nedeľu dopoludnia zaznamenali zatiaľ najsilnejšiu z nich s intenzitou 4,2 stupňa. Podľa odborníkov sa počet a sila otrasov môžu v najbližších dňoch ešte zvýšiť. Zemetrasenia by mohli byť také silné, že spôsobia škody na budovách, varovali geológovia.

Pripravených k evakuácii má byť v okolí sopky asi tisíc ľudí. Niekoľko desiatok osôb s problémami s pohybom začali úrady z ohrozenej oblasti odvážať už v nedeľu popoludní. S odchodom ľudí pomáhajú vojaci. Pod sopkou sa podľa odborníkov nahromadilo veľké množstvo lávy, ktorú spôsobila jej obnovená aktivita.

Itahiza Domínguez, vedúci oddelenia seizmológie španielskeho Národného geologického ústavu, pre miestnu televíznu stanicu RTVC uviedol, že je príliš skoro povedať, ako dlho táto situácia bude trvať. Dodal, že predchádzajúce "erupcie na Kanárskych ostrovoch trvali týždne alebo dokonca mesiace".

Naposledy bol vulkán aktívny v roku 1971. Vtedy zahynul muž, ktorý sa pre fotografiu príliš priblížil k miestam erupcie. Na sopečnom ostrove La Palma žije asi 85-tisíc obyvateľov a medzi turistami nie je tak obľúbený ako ďalšie ostrovy Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote nebo Tenerife.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok