Bojíte sa vedľajších účinkov vakcín po rokoch? Lekár má jednoznačnú odpoveď

TA3
21.9.2021 12:50

Medzi dôvody, pre ktoré ľudia váhajú s očkovaním proti koronavírusu, patria aj obavy z vedľajších účinkov. Keďže vakcína vznikla pomerne nedávno, mnohí si nie sú istí, či sa po pár rokoch od očkovania neobjavia neželané efekty. Lekár a vedec Peter Celec upozorňuje, že riziko spojené s covidom je neporovnateľne vyššie. Rozhovor s expertom uverejnil na Facebooku Bratislavský kraj.

Tretia dávka
TASR/AP

Aké sú alternatívy?

Môžu sa vedľajšie účinky vakcín objaviť aj po niekoľkých rokoch? Podľa Petra Celeca je to možné. "Otázka je, aká je alternatíva," pýta sa lekár. "Alternatíva nie je taká, že si dám vakcínu alebo si nedám vakcínu. Alternatíva je, že buď si dám vakcínu, alebo dostanem covid." Celec upozorňuje, že pri covide už musíme počítať aj s komplikáciami typu long covid či post covid. "Dôsledky alternatívneho riešenia, respektíve neriešenia, sú dosť zlé," hovorí s tým, že možné nežiaduce účinky vakcíny sú neporovnateľne menším rizikom.

Lekár zdôrazňuje, že pri nezaočkovaných je omnoho pravdepodobnejšie, že sa nakazia covidom, pričom bez vakcíny im hrozí ťažší priebeh ochorenia. V tomto prípade budú čeliť komplikáciám, ktoré už poznáme a sú zdokumentované. 

V súčasnosti väčšina ľudí absolvuje množstvo očkovaní v predškolskom aj školskom veku. "Zatiaľ pri drvivej väčšine vakcín žiadne dlhodobé vedľajšie účinky neboli popísané, ak tam nerátame, že vakcína zachráni aj vrahov a kriminálnikov," opisuje Celec.

Rýchlosť vývoja vakcín

V súvislosti s obavami, že vakcíny boli vyvinuté prirýchlo, sa Celec pýta, koľko rokov by bolo dosť, ak rok je primálo. "Koľko rokov by to malo trvať, aby s tým bol niekto spokojný?" pýta sa. Lekár vysvetlil, že vývoj vakcín bol urýchlený, avšak sa neuberalo z dôležitých úkonov či testovania. Čas sa šetril tým, že procesy vedci vykonávali paralelne. Prípravu vakcíny prirovnal k nedeľnému obedu, ak sa jednotlivé chody nepripravujú jeden po druhom, ale naraz, súbežne.

V prípade mladých ľudí, ktorí sa spoliehajú, že ich organizmus si s vírusom poradí, Celec upozorňuje, že očkovanie nie je len otázkou vlastnej ochrany, ale aj ochrany príbuzných. Pri nezaočkovaných je pravdepodobnejšie, že nákazu prenesú ďalej a môžu tak ohroziť aj svojich starších rodinných príslušníkov či blízkych. 

Lekár pripomenul, že v bežnom živote robíme aj mnoho iných vecí, aby sme znížili pravdepodobnosť, že dôjde k nehode. V aute si zapíname pásy, aj keď "pravdepodobnosť, že v aute havarujem a umriem, lebo som nemal bezpečnostný pás, je relatívne malá".

"Veci sa zdajú byť iné, keď o nich človek v skutočnosti nič nevie, alebo vie len povrchné veci. Potom sú úplne iné, keď sa tým začne zaoberať trochu viac. Práve preto je strašne dôležité, aby sme tu mali odborníkov, a aby sme im dôverovali," upozornil Celec. Otázky mu kládol Marek Mach, aktivista a predseda občianskeho združenia Maldí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok