Podľa zaočkovanosti už vieme, ktoré regióny sa vykúpu v konšpiračnej močovke, kritizuje lekár

TA3
17.9.2021 14:54

Všetci pacienti s ťažkým covidom sa do nemocnice nedostanú, zdravotníci budú plakať. Primár interného oddelenia považskobystrickej nemocnice Milan Kulkovský na Facebooku kritizoval prístup občanov k očkovaniu, využívanie nespoľahlivých antigénových testov aj pomery v zdravotníctve.

Poľsko
TASR/AP

Zdravotníci budú plakať

Kulkovský poukázal na to, že spoľahlivosť antigénových testov, ktoré boli aj vstupenkou na hromadné akcie počas návštevy pápeža Františka, je otázna. "Podobne relevantný výsledok u asymptomatických by sme možno dosiahli hádzaním mince," upozornil lekár v statuse. 

"O dva týždne budú na túto otázku hľadať odpoveď v nemocniciach stovky našich spoluobčanov. A zdravotníci budú plakať. Vedeli to, povedali to, ignorovali ich a nakoniec si to najviac odskáču," kritizuje Kulkovský. V statuse zopakoval, že očkovanie chráni najmä pred hospitalizáciou, teda pred ťažkou formou covidu. "Či sa to niekomu páči alebo nie, je to fakt." Kulkovský konštatuje, že viac než 80 percent z hospitalizovaných rady odborníkov ignorovali.

Pacienti si zdravie nevážia

Kulkovský píše, že nie všetci pacienti v ťažkom stave sa dostanú do preplnených nemocníc. "Nalejme si čistého vína, pacienti s horúčkou, kašľom a bolesťami, no bez poklesu saturácie budú ponechaní doma." Mnohí zaočkovaní pacienti sa taktiež nakazia, ale často nebudú o nákaze ani vedieť. Všetci, očkovaní aj neočkovaní, by sa mali podľa Kulkovského aj naďalej chrániť a nosiť v interiéroch aspoň rúška. 

Lekár upozornil aj na regionálne rozdiely v zaočkovanosti a vplyv konšpiračných teórií a hoaxov. "Podľa miery zaočkovanosti už teraz môžeme povedať, ktoré regióny budú zasiahnuté minimálne a ktoré sa vykúpu v konšpiračnej a hejterskej močovke," konštatuje a priznáva, že sa nedokáže ubrániť hnevu.  

"Denne príjmame pacientov, ktorí si nevážia svoje zdravie. Ignorujú nami doporučované režimové opatrenia aj liečbu. Koho to má baviť donekonečna? Do ich liečby investujeme množstvo ľudských síl a finančých prostriedkov. A pozeráme sa, ako to všetko úsilie tečie do žumpy," kritizuje Kulkovský na Facebooku. Situácia v zdravotníctve je podľa neho zlá dlhodobo a súčasná dezilúzia nie je len dielom pandémie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok