Poriadne sa ochladilo, koncom týždňa poklesla teplota zo dňa na deň aj o deväť stupňov

TA3 TASR
20.9.2021 16:30

Najvýraznejšie ochladenie zaznamenali meteorológovia v druhej polovici uplynulého týždňa v Hurbanove a Kráľovej pri Senci.

príroda les strom jeseň ovce 1140px (SITA/Tomáš Somr)
SITA/Tomáš Somr

Kým vo štvrtok 16. septembra tu maximálna denná teplota vzduchu presiahla 29 stupňov Celzia, o deň neskôr bolo na týchto miestach o deväť stupňov Celzia menej. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav vo svojom klimatologickom zhodnotení 37. týždňa s tým, že v nedeľu 19. septembra už na severe a severovýchode Slovenska na niektorých miestach, teplota vzduchu cez deň nedosiahla ani desať stupňov Celzia.

"Vo štvrtok dosiahla maximálna denná teplota vzduchu v Hurbanove a v Kráľovej pri Senci ešte 29,3, resp. 29,4 stupňa Celzia. O deň neskôr bolo na týchto miestach iba tesne viac ako 20 stupňov Celzia," uviedol SHMÚ. Na konci týždňa  namerali najnižšiu teplotu (9, 1 stupňa Celzia ) v Tatranskej Javorine.

Zrážky, ktoré so sebou studený front priniesol, boli najvýraznejšie v obci Malá Lehota v okrese Žarnovica (63 milimetrov). "Pôdna vlaha sa uplynulý týždeň doplnila na celom území Slovenska. Začínajúce sucho ostalo už len na juhovýchodnom Slovensku," doplnili meteorológovia s tým, že deficit pôdnej vlahy tu predstavuje 40 milimetrov zrážok. Najvyšší - 65 milimetrov je v Medzilaborciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok