Súd rozhodol, bývalý špeciálny prokurátor Kováčik je vinný

TA3 TASR
20.9.2021 16:15

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je vinný v prípade zasahovania do rozhodovania o väzobnom stíhaní niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku, za čo mal zobrať úplatok. V pondelok o tom rozhodla sudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Kováčika odsúdili na úhrnný 14-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia. Vymerali mu aj trest prepadnutia majetku.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek navrhol v piatok uložiť Kováčikovi najmenej 13-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. "Ide o dlhoročného najvyššieho predstaviteľa špecializovaného štátneho orgánu vytvoreného na potieranie organizovaného zločinu a korupcie," zdôvodnil prokurátor s tým, že Kováčik vo svojej funkcii konal opačne. Aj preto sa, ako tvrdí, priklonil k trestu, ktorý sa blíži k hornej hranici trestnej sadzby.

Kováčikovi obhajcovia v piatok vyhlásili, že žiadajú bývalého špeciálneho prokurátora oslobodiť spod obžaloby v celom jej rozsahu. Argumentujú tým, že Kováčik nemohol byť činný pre zločineckú skupinu takáčovcov, keďže jej existencia nebola preukázaná. Spomenuli tiež aj o rozpory vo svedeckých výpovediach či podozrenia z manipulácie svedeckých výpovedí. Kováčikova trestná vec je podľa nich založená hlavne na výpovediach spolupracujúcich svedkov.

Národná kriminálna agentúra zadržala Kováčika koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok