Na pláži našli 63 mŕtvych ohrozených tučniakov, pobodali ich včely

TA3
21.9.2021 07:00

Šesťdesiattri ohrozených afrických tučniakov bolo nájdených na pláži neďaleko Kapského Mesta bez známok života. Podľa dostupných informácií nestojí za ich úhynom žiaden veľký predátor, paradoxne ide o včely. Roj mal pobodať tučniakov najmä v oblasti očí.

Na pláži našli 63 mŕtvych ohrozených tučniakov, pobodali ich včely
TASR/AP

Chránené vtáky z kolónie v Simonstowne boli nájdené na pláži pobodané od včiel, ďalšie fyzické zranenia sa nepreukázali, píše BBC. Ukázalo sa, že vtáky boli bodnuté najmä v oblasti okolo očí. „Je to veľmi zriedkavý prípad. Nestáva sa často, ide skôr o náhodu,“ tvrdí veterinár David Roberts. 

Špecialista, ktorý pracuje pre Juhoafrickú nadáciu na ochranu pobrežných vtákov uviedol, že na mieste boli nájdené aj mŕtve včely. „Stále prebieha testovanie vzoriek na rôzne choroby, aby sa vylúčila akákoľvek iná potenciálna príčina,“ informuje juhoafrická agentúra pre národne parky. 

Africké tučniaky sú charakteristické svojím nižším vzrastom, žijú na pobreží a ostrovoch Južnej Afriky a Namíbie. Ich populácia však rýchlo klesá, a to predovšetkým kvôli komerčnému rybolovu či klimatickým zmenám. 

Kapské včely taktiež patria do miestneho ekosystému, ktorý je súčasťou niekoľkých chránených oblastí. Mŕtveho tučniaka našli aj v meste Fish Hoek, ktorý podľa orgánov taktiež utrpel viacnásobné bodnutie včelou. Úrady vo vyhlásení uviedli, že budú situáciu monitorovať. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok