Vedci chcú do prírody vrátiť mamuty. Tvrdia, že by to mohlo pomôcť klimatickej kríze

TA3/AH
18.9.2021 19:08

Desaťtisíc rokov po tom, čo sa mamuty stratili z povrchu Zeme, sa vedci púšťajú do ambiciózneho projektu, ktorého cieľom je vrátiť ich späť do arktickej tundry.

mamut ilu 1140 pc (SITA/AP)
SITA/AP

O perspektíve znovuoživenia mamutov a ich návrate do voľnej prírody sa diskutuje už viac ako desať rokov. V pondelok však vedci oznámili, že majú nový zdroj financovania, vďaka ktorému by si mohli splniť svoj sen.

Posila prichádza vo forme 15 miliónov dolárov (necelých 13 miliónov eur), ktoré získala spoločnosť Colossal pre vedu a genetiku. Jej zakladateľmi sú Ben Lamm, podnikateľ v oblasti technológií a softvérov, a George Church, profesor genetiky na Harvardskej lekárskej fakulte, ktorý je priekopníkom v nových prístupoch v úprave génov.

Prvú sadu teliat chcú získať do šiestich rokov

Vedci sa najskôr zamerali na hybrid slona a mamuta vytvorením embryí v laboratóriu, ktoré nesú mamutiu DNA. Východiskovým bodom projektu je odobratie kožných buniek ázijským slonom, ktorým hrozí vyhynutie, a ich preprogramovanie na všestrannejšie kmeňové bunky, ktoré nesú mamutiu DNA. Konkrétne gény, ktoré sú zodpovedné za mamutie vlasy, izolačné tukové vrstvy a ďalšie adaptácie na chladné podnebie, sa identifikujú porovnaním mamutích genómov extrahovaných zo zvierat získaných z permafrostu s genómami príbuzných ázijských slonov.

Tieto embryá by potom boli nosené v náhradnej matke alebo potenciálne v umelom lone. Ak všetko pôjde podľa plánu - a prekážky nie sú ani zďaleka triviálne - vedci dúfajú, že sa im po šiestich rokoch podarí získať prvú sadu teliat.

Projekt má zachrániť ázijské slony

"Našim cieľom je vytvoriť slona odolného voči chladu, ktorý bude vyzerať a správať sa ako mamut. Nie preto, že by sme sa niekoho pokúšali oklamať, ale preto, že chceme niečo, čo je funkčne ekvivalentné mamutovi, niečo čo si užije teploty -40 ° C a bude robiť všetky veci, ktoré robia slony a mamuty, najmä búrať stromy,“ povedal Church pre Guardian.

Projekt je koncipovaný ako snaha pomôcť zachrániť ázijské slony tým, že ich vybavia vlastnosťami, ktoré im umožňujú prosperovať v rozsiahlych oblastiach Arktídy známych ako mamutia step. Vedci sa domnievajú, že zavedenie stád hybridov slonov a mamutov do arktickej tundry môže pomôcť obnoviť poškodené prostredie a bojovať proti niektorým vplyvom klimatickej krízy. Zrážky môžu napríklad pomôcť pri obnove bývalých arktických trávnych porastov.

Nie všetci vedci si myslia, že vytváranie mamutích zvierat v laboratóriu je najefektívnejším spôsobom obnovy tundry. "Osobne si myslím, že uvedené zdôvodnenia nie sú vierohodné. Rozsah, v akom by museli tento experiment vykonať, je obrovský. Hovoríme o státisícoch mamutov, ktorých gravidita trvá 22 mesiacov a 30 rokov, kým dospejú," povedala doktorka Victoria Herridgeová, evolučná biologička v prírodovednom múzeu.

Gareth Phoenix, profesor ekológie rastlín a globálnych zmien na univerzite v Sheffielde, povedal: „Aj keď na zastavenie zmeny klímy potrebujeme množstvo rôznych prístupov, musíme tiež zodpovedne iniciovať riešenia, aby sme sa vyhli neúmyselným škodlivým následkom. To je obrovská výzva v rozsiahlej Arktíde, kde máte rôzne ekosystémy existujúce v rôznych environmentálnych podmienkach. 

Napríklad mamuty sú navrhnuté ako riešenie, ktoré pomôže zastaviť rozmrazovanie permafrostu, pretože odstránia stromy, pošliapu a zhutnia pôdu a premenia krajinu na trávnaté plochy, čo môže pomôcť udržať pôdu v chlade. No zároveň vieme, že v zalesnených arktických oblastiach môžu byť stromy a machové porasty dôležité pri ochrane permafrostu, takže odstránenie stromov a pošliapanie machu by bola posledná vec, ktorú by ste chceli urobiť. “

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok