Očkovaní nekončia na umelej pľúcnej ventilácii. Takých ľudí v nemocniciach nemáme, tvrdí rezort

TA3
20.9.2021 11:32

Ministerstvo zdravotníctva vyzýva obyvateľov k očkovaniu proti Covidu-19. Zaočkovaní ľudia totiž pri možnom nakazení sa koronavírusom nepotrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie. V ich prípadoch ide o ľahký priebeh. Primár Oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny UNB Jakub Hložník tvrdí, že na umelej pľúcnej ventilácii ešte nezažil zaočkovaného pacienta.

Poľsko
TASR/AP

"Skúsenosti z našich nemocníc hovoria o tom, že očkovaní pacienti nekončia v najťažších stavoch na ventilátoroch," uvádza rezort zdravotníctva s tým, že aj keď covid dostanú, prevláda u nich ľahší priebeh ochorenia. Časť zo zaočkovaných pacientov, ktorá sa predsa do nemocnice dostane, je hospitalizovaná krátko a podľa rezortu sa "takmer vždy vyhne pľúcnej ventilácii".


Aj zaočkované osoby sa môžu nakaziť koronavírusom. Cieľom vakcinácie však je podľa primára Oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny UNB Jakuba Hložníka to, aby sme mali čo najmenej pacientov, ktorí budú potrebovať hospitalizáciu či napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. "Naše skúsenosti, ale aj skúsenosti zo zahraničia hovoria, že zaočkovaní pacienti nekončia v takomto ťažkom stave. Majú ľahký priebeh, nekončia na ventilátoroch a hlavne neumierajú," zdôrazňuje s tým, že na pľúcnej ventilácii ešte nezažil zaočkovaného pacienta. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok