Ako fungujú reštaurácie v rôznych režimoch a okresoch? Pozrite si prehľad

TA3 TASR
20.9.2021 09:39

Reštaurácie a ostatné zariadenia verejného stravovania môžu v zelených okresoch fungovať bez kapacitného limitu. Ak sa však rozhodnú nekontrolovať zákazníkov a púšťať bez výnimky všetkých (režim základ) v oranžovom okrese, vítať ich môžu len v exteriéri, pričom na terase môže byť maximálne desať osôb.

terasy reštaurácia Bratislava koronavírus ľudia 1140px (TASR/Jaroslav Novák)
TASR/Jaroslav Novák

Oranžové, červené a bordové okresy

Ak sa reštaurácia v oranžovom okrese rozhodne fungovať v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia Covid-19), na terase pre ňu limity stanovené nie sú, v interiéri však môžu pri jednom stole sedieť maximálne štyri osoby alebo len osoby z jednej domácnosti a medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. Rovnaké sú pravidlá aj pre režim "zaočkovaní". Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva SR v rámci súhrnu opatrení platných v zelených, oranžových, červených a bordových okresoch. 

Ak chce reštaurácia v červenom okrese obslúžiť bez výnimky všetkých, otvoriť môže jedine cez okienkový predaj a rozvoz. Ak si vyberie režim OTP alebo režim "zaočkovaní", platia tu rovnaké kapacitné obmedzenia ako v oranžových okresoch.

Ak sa reštaurácia v bordovom okrese rozhodne vpustiť len zaočkovaných, vonku môže fungovať bez obmedzení, v interiéri môžu sedieť maximálne štyri osoby pri jednom stole alebo osoby z jednej domácnosti a rozloženie stolov musí byť aspoň na dva metre od seba. Je tu tiež povolené konzumovať len posediačky.

Pri režime OTP je už v bordových okresoch povolené vítať hostí len v exteriéri, bez kapacitných obmedzení s rozostupom stolov aspoň na dva metre od seba. V režime "základ" je opäť povolený len okienkový predaj a rozvoz, pričom ÚVZ zdôraznil, že pri predaji jedál so sebou alebo cez donášku nie sú žiadne obmedzenia.

Hotely, taxislužby, obchodné domy

Hotely a ubytovacie zariadenia môžu v zelených okresoch ubytovať hostí bez obmedzení. V oranžových okresoch majú hotely zakázané otvoriť bez kontroly pre všetkých, avšak, ak si vyberú režim OTP alebo "zaočkovaní", môžu fungovať bez kapacitného limitu.

V červených a bordových okresoch je takisto ubytovanie v režime "základ" zakázané, pre zaočkovaných tu však naďalej žiadne obmedzenia neplatia. Ak sa hotel v červenom či bordovom okrese rozhodne uplatňovať režim OTP, môže na jednej izbe ubytovať maximálne dve dospelé osoby alebo len členov jednej domácnosti.

Taxislužby ani obchodné domy v zelených okresoch žiadne obmedzenia trápiť nemusia. V oranžových okresoch môžu taxikári odviezť najviac dve osoby v jednom rade vrátane vodiča a v červených či bordových okresoch takisto maximálne dve osoby v jednom rade, musia však po každom zákazníkovi dezinfikovať priestory.

Obchodné domy v oranžových okresoch môžu púšťať maximálne jednu osobu na 15 štvorcových metrov, pričom môžu mať naďalej otvorené sedacie sekcie a detské kútiky. Naopak, tie musia byť zatvorené, ak sa obchodný dom nachádza v červenom či bordovom okrese. Rozlohové obmedzenia sú v týchto farbách rovnaké ako v oranžových okresoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok