Spor o šampanské. Francúzsko a Rusko plánujú rokovania

TA3 TASR
19.9.2021 21:15

Francúzsko a Rusko sa dohodli na rokovaniach s cieľom vyriešiť spor týkajúci sa nového ruského zákona, ktorý núti francúzskych výrobcov šampanského označovať fľaše ako šumivé víno.

Spor o šampanské. Francúzsko a Rusko plánujú rokovania
TASR/AP

Podľa agentúry Reuters všetci zahraniční výrobcovia, ktorí dodávajú svoje výrobky do Ruska, ich totiž od júla musia označovať ako "šumivé víno". Iba miestni výrobcovia smú používať označenie "šampanskoje", čo je ruský ekvivalent šampanského. Tento zákon pobúril francúzskych producentov, ktorí ihneď zastavili vývoz do Ruska. Francúzska vláda následne pohrozila procesom na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Francúzsky minister pôdohospodárstva Julien Denormandie oznámil, že súhlasil so stretnutím so zástupcom ruského ministerstva Sergejom Levinom. V rámci snahy o vyriešenie sporu vznikne pracovná skupina, ktorú budú tvoriť predstavitelia štátnych organizácií a výrobcov z oboch krajín. Krátko pred týmto oznámením francúzski výrobcovia šampanského z regiónu Champagne, ktorých značka je chránená v mnohých krajinách, rozhodli o obnovení vývozu do Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok