Prekvapenie sa nekonalo. Víťazom volieb do Dumy je Jednotné Rusko

TA3 TASR
19.9.2021 20:28

Strana Jednotné Rusko bude mať v Štátnej dume, dolnej komore federálneho parlamentu, jednoduchú väčšinu. Z predbežných čiastkových výsledkov vyplýva, že v parlamente by mala obsadiť viac ako 240 zo 450 kresiel.

Oznámila to v nedeľu ruská Ústredná volebná komisia po spracovaní 15 percent odovzdaných protokolov a zohľadnení hlasovania v jednomandátových volebných obvodoch, uviedla agentúra Interfax. Z doteraz zverejnených výsledkov vyplýva, že v Dume bude mať zastúpenie zrejme päť politických strán.

93 mandátov pre Jednotné Rusko

Prvé miesto patrí doteraz vládnucej strane Jednotné Rusko, ktorej by malo pripadnúť 41 percent z 225 mandátov volených podľa straníckych kandidátnych listín, čo je 93 mandátov. Ďalších 225 zákonodarcov vybrali voliči v jednomandátových volebných obvodoch.  Ústredná volebná komisia uviedla, že kandidáti Jednotného Ruska vedú v 148 takýchto obvodoch. Na druhom mieste je Komunistická strana Ruskej federácie, skrátene KPRF s 24,4 percentami. Tretie miesto by malo patriť Liberálnodemokratickej strane Ruska (9,30 percenta).

Na štvrté miesto sa prebojovala strana Noví ľudia, ktorá podľa predbežných výsledkov má 7,95 percenta hlasov. Piate miesto predbežne patrí strane Spravodlivé Rusko-Patrioti-Za pravdu s 6,86 percentami hlasov. Ostatné z celkovo 14 politických subjektov, ktoré sa uchádzali o priazeň voličov, zrejme počtom získaných hlasov neprekročia päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu.

Jednotné Rusko dosahuje aj najlepšie výsledky pri sčítaní hlasov odovzdaných v elektronickom hlasovaní, informoval podľa agentúry TASS podpredseda ÚVK Nikolaj Bulajev. Jednotné Rusko podľa neho volilo 54,25 voličov, KPRF získalo podporu 11,65 percenta, Spravodlivé Rusko má 8,25 percenta, za LDPR hlasovalo 7,86 percenta a za Nových ľudí 7,66 percenta internetových voličov. Líder KPRF Gennadij Ziuganov v reakcii na predbežné výsledky volieb uviedol, že "volič nás vypočul, uveril nám a hlasoval za nás". Dodal, že program KPRF je "absolútne konštruktívny, absolútne reálny a pre krajinu krajne potrebný"

Z čiastkových výsledkov zatiaľ nie je jasné, či si strana Jednotné Rusko, ktorá podporuje prezidenta Vladimira Putina, zachová dvojtretinovú väčšinu v parlamente, čo jej umožňuje meniť ústavu. Volebná nedeľa je považovaná za dôležitú súčasť Putinovho úsilia upevniť si moc pred prezidentskými voľbami v roku 2024, v ktorých bude kľúčová práve kontrola Štátnej dumy, konštatovala agentúra AFP. Poukázala pritom na stranu Noví ľudia, ktorá by sa podľa predbežných výsledkov mala dostať do Dumy. Ide o stranu, ktorá vznikla len vlani a mnohými politológmi je považovaná za "projekt sponzorovaný Kremľom".

Dostali abnormálne vysoký počet hlásení

AFP pripomenula, že z účasti na parlamentných voľbách bola vylúčená väčšina opozičných politikov a aktivistov, keďže ruské úrady vynaložili obrovské úsilie na potlačenie protestov a aj prejavov nesúhlasu s vládnou politikou. Voľby, ktoré trvali tri dni, boli poznačené aj hláseniami o porušení volebného zákona. Podľa nezávislých pozorovateľov bol zaznamenaný "abnomálne vysoký počet" takýchto hlásení.

V snahe obmedziť vplyv Kremľa v Dume tím okolo opozičného politika Alexeja Navaľného v rámci projektu Chytré hlasovanie vypracoval pre voličov zoznamy kandidátov iných strán, ktorých podpora by odstavila tých prokremeľských. AFP dodala, že väčšina z týchto odporúčaných kandidátov patrila do KPRF.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok