Ľudia z celého sveta vyberali najkrajšie mesto planéty. Od Slovenska je len na skok

TA3 TASR
19.9.2021 15:47

Česká metropola Praha sa stala podľa prieskumu magazínu Time Out najkrajším mestom planéty.

Praha
TASR/AP

Hodnotenie rebríčka sa zakladá na ankete medzi 27-tisíc ľuďmi na celom svete. Magazín sa samotných obyvateľov pýtal na kvality ich domovských miest, pričom na Prahe vyzdvihlo 83 percent rezidentov práve jej malebný vzhľad tvorený historickými ulicami, v ktorých sa snúbi gotika s renesanciou, barokom i secesiou.

Pražský orloj počas opráv SITA/AP (ilu)

"Či sa už túlate po Karlovom moste alebo sa pozeráte na Staromestský orloj, deň strávený v Prahe je vždy spojený s úchvatnou architektúrou," píše Time Out. "Nie sú to však len budovy, za vynikajúcimi výhľadmi zamierte do Letenských sadov a za niečím pokojnejším na nábrežie Vltavy," vymenúva tento globálny magazín ďalšie z pražských predností.

Okrem toho, že sa Praha stala v hlavnej kategórii rebríčka najkrajším a siedmym najlepším mestom sveta, obsadila tiež druhé miesto za relaxáciu. Podľa magazínu k českej metropole jednoducho patrí kúpiť si kávu a len tak si vychutnávať okolitú atmosféru. Za druhé najkrajšie mesto sveta zvolil časopis Chicago. Zvyšok rebríčka zatiaľ nie je k dispozícii, Time Out ho pravdepodobne zverejní postupne. Prvú priečku v hlavnom rebríčku najlepších miest obsadilo San Francisco, druhú Amsterdam a tretiu Manchester.

Medzinárodný týždenník The Economist zaradil medzi päť najbezpečnejších miest pre rok 2021 (v tomto poradí) Kodaň, Toronto, Singapur, Sydney a Tokio. Vyhodnocoval pritom 76 rôznych ukazovateľov v rámci osobnej, zdravotnej, environmentálnej, infraštruktúrnej a digitálnej bezpečnosti obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok