Slovenský klavirista zvíťazil na Concertino Praga, má len 15 rokov

TA3 TASR
19.9.2021 12:15

Slovenský klavirista Ryan Martin Bradshaw zvíťazil na sobotnom finálovom koncerte 55. ročníka medzinárodnej súťaže Concertino Praga 2021, ktorá sa každoročne koná v rámci Medzinárodného hudobného festivalu Dvořákova Praha.

Slovenský klavirista zvíťazil na Concertino Praga, má len 15 rokov
TASR/Jaroslav Novák (ilu)

Medzi najlepšími vynikal dokonalou hrou

Pätnásťročný Ryan Martin Bradshaw sa na medzinárodnej súťaži zúčastnil s podporou Slovenského inštitútu, kde tri dni pred vystúpením cvičil na klavíri. Medzi štyroch finalistov sa prebojoval z vyše päťdesiatky účastníkov z celého sveta.

"Jeho snom bolo zahrať si v slávnom Rudolfíne. Sen sa mu splnil a odišiel ako absolútny víťaz. Ešte aj medzi štvoricou najlepších vynikal dokonalou hrou, a to napriek tomu, že si zvolil interpretačne najnáročnejšiu predlohu zo všetkých, Čajkovského klavírny koncert," povedala riaditeľka Slovenského inštitútu v Prahe Ľubica Krénová.

Ryan Martin Bradshaw je vrátane Concertino Praga 2021 laureátom 17 medzinárodných klavírnych súťaží a tiež držiteľom prestížnej ceny EMCY. V súčasnosti je najmladším rezidenčným sólistom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu a študuje na Vysokej škole hudobných umení vo Viedni v triede Vladimira Kharina pre mimoriadne nadané deti.

Austrálsky pôvod má po otcovi, slovenský po matke, s ktorou žije v Bratislave. Jeho prastarým otcom bol slovenský herec Martin Gregor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok