Pentagon označil augustový útok v Kábule za omyl. Zomreli civilisti

TA3 ČTK
17.9.2021 22:13

Americká armáda priznala, že jej posledná bojová akcia v Kábule bola chyba. USA zaútočili 29. augusta odpálenou raketou z dronu na auto s údajnými atentátnikmi. Zomreli pritom však civilisti.

Americký generál Kenneth McKenzie označil útok za "tragickú chybu" a priznal, že pri ňom prišlo o život desať civilistov, medzi nimi bolo aj sedem detí. Podľa jeho slov nebol zabitý žiadny člen Islamského štátu.

Agentúra AP napísala, že Pentagon tak ustúpil od svojej pôvodnej obhajoby útoku. Podľa nej chceli Američania zasiahnuť auto s ľuďmi, ktorí sa chystali zaútočiť na letisko, kde vrcholila evakuácia cudzincov a domácich spojencov zahraničných misií. Len o niekoľko dní predtým sa uskutočnil masívny útok, ku ktorému sa prihlásil Islamský štát. Zabil 170 miestnych ľudí a tiež 13 príslušníkov amerických ozbrojených síl.

Médiá pochybovali o oficiálnej verzii už krátko po útoku. Zisitili totiž, že vodič auta bol dlhodobo zamestnaný v americkej humanitárnej organizácii a spochybnili aj tvrdenia o tom, že auto bolo plné výbušnín. McKenzie uviedol, že auto zasiahli v "úprimnej viere", že predstavuje hrozbu. "Teraz som presvedčený, že pri tomto útoku bolo tragicky zabitých až 10 civilistov vrátane siedmich detí," uviedol generál.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok