Čo chýbalo deťom základoškoláčok? Učiteľky sa rozhodli preťať začarovaný kruh detských matiek

TA3
18.9.2021 07:00

Na začiatku bol otvorený list zúfalých učiteliek zo základnej školy v Dobšinej. Erika Polgáriová a Eleonóra Liptáková ho v roku 2012 adresovali premiérovi, ministrom školstva, sociálnych vecí aj vnútra. Učiteľky sa odmietli ďalej pozerať na situáciu, v akej museli vzdelávať deti zo sociálne slabej komunity, v drvivej väčšine rómskeho etnika.

Bábätko dieťa novorodenec Filipíny Manila ilu 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Posledná kvapka

Záškoláctvo, predčasné tehotenstvá malých dievčat, zanedbávanie výchovy rodičmi - a na druhej strane nefunkčný sociálny systém. To boli hlavné momenty, kedy si učiteľky povedali, že stačí. O tom, ako situáciu vzali do vlastných rúk, sme hovorili s učiteľkou Eleonórou Liptákovou.

Ako poslednú kvapku označila Liptáková situáciu, keď počas plnenia povinnej školskej dochádzky otehotnela jedna zo žiačok, ktorá už bola mamičkou, druhýkrát. Išlo o triedu, kde bola Liptáková triednou učiteľkou. "Vtedy sme si povedali, že takto by to nemalo byť," opisuje. Rozhorčené učiteľky sa podujali napísať list.

Odozva však nesplnila očakávania. Minister školstva odpísal, že ho situácia mrzí a do Dobšinej prišiel otvoriť nový školský rok. Minister sociálnych vecí reagoval, že situáciu, ktorú opisujú učiteľky, predsa legislatíva rieši. Zo strany kolegov a vedenia školy však podpora prišla.

Rovesnícke vzťahy

Deti, ktoré pochádzajú zo sociálne znevýhodneného prostredia, majú v škole problémy, konštatuje učiteľka. Ide o  problémy so socializáciou, správaním aj vyučovacími výsledkami. Ďalším problémom boli neplnoleté matky. "Dievčatá, ktoré ešte v detskom veku musia prežívať ťažké chvíle, pretože tehotenstvo je náročné obdobie aj pre dospelú ženu, nie to ešte pre deti," opisuje Liptáková.

Z pohľadu práva by v prípade tehotných dievčat, vzhľadom na ich vek, technicky malo ísť o zneužívanie. "Nemyslíme si, že všetko, čo sa deje, je pohlavné zneužívanie, lebo veľmi veľa dievčat ide do tých vzťahov dobrovoľne a mnohé z tých vzťahov sú rovesnícke vzťahy. My už máme aj oteckov, ktorí sú ešte vo veku detí," opisuje Liptáková. Nevie, v koľkých prípadoch tehotenstiev teda ide o zneužívanie a v koľkých nie.

Podľa učiteľky môže za predčasný sexuálny život detí aj potreba byť ľúbení a byť v živote úspešní. "Ak to v živote nemáme, hľadáme a kompenzujeme," hovorí. Deti takto hľadajú fyzickú blízkosť a predčasne dospievajú. "Je to celé začarovaný kruh," konštatuje.

Chýbajúca nadstavba

Tehotné základoškoláčky sú podobné akýmkoľvek iným matkám, tvrdí učiteľka. Len nie sú dostatočne pripravené. Mnohé z nich sa podľa Liptákovej veľmi snažia a dokážu svojim deťom poskytnúť základnú starostlivosť. Tieto dievčatá často pomáhali aj svojim mamám v starostlivosti o mladších súrodencov, takže "o bábätká je po fyzickej stránke postarané dobre".

Liptáková opisuje, že si s ostatnými učiteľkami všimli "chýbajúcu nadstavbu". Ide o to, "čo ďalšie ešte bábätko potrebuje okrem toho, že je nakŕmené, okúpané a oblečené, aby sa vyvíjalo tak, že až príde do školy, bude mať aspoň takú štartovaciu pozíciu, ako ostatné deti". Deťom týchto mladučkých dievčat podľa Liptákovej chýbal intenzívnejší kontakt - hranie, rozprávanie sa. Učiteľka opisuje, ako sa žiačky pýtala, či sa rozpráva s bábätkom a dievča povedalo, že nie, lebo ešte nevie rozprávať. "Vtedy nám viac vecí začalo dochádzať," hovorí učiteľka. 

Aby deti napredovali

Aj mladé mamičky sa podľa nej snažia o deti postarať čo najlepšie, ale často nevedia, čo im majú viac ponúknuť, aby napredovali a rozvíjali sa. "Začali sme aktivity zamerané na sprevádzanie týchto dievčat. Ukazovali sme im, dávali sme im ponuky, čo ešte, čo sa dá s bábätkom, ako s ním fungovať, aké aktivity sú vhodné, aby sa dieťa rozvíjalo a posúvalo dopredu," vysvetľuje Liptáková. 

Učiteľky následne založili občianske združenie Detstvo deťom. V Dobšinej vybudovali rodičovské centrum, zvané domček. Tam sa stretávali nielen s mamičkami, ale aj oteckami a rozprávali sa o tom, ako sa deťom lepšie venovať. "Náš domček má už osem rokov, tieto aktivity sa už rozrástli," hovorí učiteľka. Z dievčat, kvôli ktorým projekt vznikol, podľa Liptákovej vyrástli skvelé mamy. Úžasné sú podľa nej v tom, že všetky svoje skúsenosti posúvajú aj v rámci komunity.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok