Slovenky materstvo neodkladajú, patria medzi najmladšie prvorodičky v Európe

TA3/zm
20.7.2021 16:00

Hoci sa priemerný vek, kedy sa žena po prvýkrát stane matkou, pomaly zvyšuje aj u nás, ešte stále to na Slovensku nie je také vážne ako v Európe. Nedávny prieskum ukázal, že v rámci starého kontinentu patríme do prvej päťky.

tehotná tehuľka (SITA)
SITA

Vek, v ktorom v dnešnej dobe ženy privádzajú na svet svoje prvé dieťa, sa postupne posúva. Kým generácia našich babičiek rodila priemerne do dvadsiatky, dnes je úspech, ak to žena stihne do tridsiatky.

Priemerný vek Sloveniek

Môžete mať vo svojom okolí množstvo žien, ktoré materské povinnosti odkladali po 30-tom alebo aj 35-tom roku života. Stále je však u nás dosť takých, ktoré otehotnejú výrazne skôr, čo prispelo k pomerne prekvapivému a nízkemu priemernému veku Sloveniek – prvorodičiek.

Pred našou krajinou sa v rebríčku umiestnili Albánky, Bulharky, Rumunky a Turkyne. Slovenky sú z hľadiska veku materstva s priemerom 27 rokov na piatom mieste. Na chvoste európskeho rebríčka sú ženy z Talianska, ktoré prvé dieťa privádzajú v priemere na svet po 31-vom roku života. Ukázal to prieskum Európskeho štatistického úradu Eurostat.

Ženy venujú deťom viac času

Zrejme je to pochopiteľné, no ženy venujú podľa výsledkov prieskumu výrazne viac času denne deťom a domácnosti ako muži. Aj to môže byť dôvod, prečo si v súčasnej dobe materstvo potrebujú nielen premyslieť, ale ho aj odložiť. Prednosť dostáva vzdelanie, kariéra a zabezpečenie.

Pre porovnanie, minimálne hodinu denne trávi s deťmi napríklad pri učení 35 percent žien, ale len 19 percent mužov. Chod domácnosti má na dennej báze na starosti 77 percent žien a iba 47 percent mužov. Do tretie príklad o varení. Za sporákom stojí každý deň 60 percent žien a 16 percent mužov.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok