Začal sa súd v prípade šírenia covidu v stredisku Ischgl. Vdova žaluje Rakúsko

TA3 TASR
17.9.2021 12:26

Vo Viedni sa začal ostro sledovaný proces, ktorý sa týka šírenia koronavírusu v lyžiarskom stredisku Ischgl. Rodina muža, ktorý sa tam nakazil v marci 2020 a neskôr zomrel, žiada odškodné 100-tisíc eur. Úrady podľa nej nekonali dosť rýchlo, aby zabránili šíreniu infekcie.

Vdova a syn jednej obete, ktorá zomrela na ochorenie Covid-19, v tomto prípade žalujú Rakúsku republiku, informuje internetové vydanie rakúskeho denníka Kurier.at.

Pozostalí 72-ročného muža, ktorý sa počas pobytu v obci Ischgl v marci 2020 nakazil koronavírusom a krátko po tom v dôsledku infekcie zomrel, požadujú od Rakúska odškodné vo výške 100-tisíc eur. 

Žalobu v mene rodiny podalo rakúske Združenie na ochranu práv spotrebiteľov. Starší muž, ktorý bol novinárom, sa nakazil údajne počas chaotického odchodu z lyžiarskeho rezortu, konkrétne počas cesty autobusom. Združenie v súvislosti so začínajúcim procesom vyjadrilo pripravenosť aj na rokovania o mimosúdnom vyrovnaní, píše Kurier.

Piatkový proces je však len začiatkom série ďalších súdnych konaní v kauze Ischgl. V nasledujúcich dňoch a týždňoch sa začne ďalších 15 súvisiacich súdnych konaní. Žalobcovia vinia zodpovedné úrady z toho, že ľudí na jar 2020 včas nevarovali pred rizikom nákazy  a neskoro zastavili aj prevádzku autobusov a lanoviek pre lyžiarov.

Prvých infikovaných zistili v obľúbenom stredisku zimných športov Ischgl už začiatkom marca 2020. K jeho uzavretiu však došlo až 13. marca. Nezávislá vyšetrovacia komisia neskôr zistila, že regionálni predstavitelia konali príliš pomaly a nezaviedli dostatočné epidemiologické opatrenia. V súvislosti s prípadom v súčasnosti vyšetrujú päť osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok