V Budapešti odhalili bustu tvorcovi bitcoinu. Je prvá svojho druhu na svete

TA3 TASR
17.9.2021 11:39

V budapeštianskej mestskej časti Starý Budín odhalili vo švrtok bronzovú bustu anonymného tvorcu virtuálnej meny bitcoin. Socha človeka s pseudonymom Sakashi Nakamoto je prvou na svete, uviedol spravodajský server Index.hu.

Cyperský regulátor odobral podľa viacerých médií kryptomenovej burze FTX licenciu pre EÚ
TASR/AP (ilu)

"Nech je tvorcom tejto kryptomeny ktokoľvek, zaslúži si sochu postavenú v Maďarsku," tvrdia prominenti Maďarského spolku blokchainu, ktorí odhalenie busty iniciovali. Zdôraznili, že vznik bitcoinu spustil vo svete skutočnú finančnú revolúciu. 

"Satoshiho vnímame ako otca celého odvetvia kryptomien," povedal v mene spolku IT podnikateľ a novinár András Györfi pri odhalení busty v starobudínskom Graphisoft Parku. Dodal, že cieľom tohto projektu bolo vzdať úctu tvorcovi bitcoinu a upozorniť na to, akú hodnotu predstavuje táto kryptomena a za ňou stojaca technológia.

Bitcoin ako najpopulárnejšia virtuálna mena vznikol v roku 2009. Rovnako ako ostatné kryptomeny, boli aj bitcoiny vytvorené tak, aby sa nedali ovplyvňovať žiadnou vládou ani centrálnou bankou. 

Index.hu pripomenul, že v Maďarsku sa zdaňovaním kryptomien zaoberá daňový zákon s platnosťou od 1. januára 2022, odkedy bude jednotná sadzba 15 percent zo zisku pri obchodovaní či tzv. dolovaní virtuálnej meny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok