Prokurátor navrhol trest pre Kováčika. Hrozí mu aj prepadnutie majetku

17.9.2021 10:46

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek navrhuje uložiť bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi najmenej 13-ročný nepodmienečný trest s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. Šúrek to uviedol v piatok v rámci záverečnej reči pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku.

Prepustenie Kudličku

"Ide o dlhoročného najvyššieho predstaviteľa špecializovaného štátneho orgánu vytvoreného na potieranie organizovaného zločinu a korupcie," zdôvodnil prokurátor s tým, že Kováčik vo svojej funkcii konal opačne. Aj preto sa, ako tvrdí, priklonil k trestu, ktorý sa blíži k hornej hranici trestnej sadzby.

Šúrek okrem iného poukázal na konanie Generálnej prokuratúry SR, ktorá v roku 2017 upozornila vedenie ministerstva spravodlivosti na konanie sudcu pri prepustení bývalého bosa takáčovcov Kudličku z väzby. Prokurátorka ÚŠP vtedy voči prepusteniu nepodala sťažnosť. "Obžalovaný mal eminentný záujem, aby sa prokurátorka Blanka Godžová nemusela zodpovedať za svoj postup," dodal s tým, že obžalovaný nemal žiadny zákonný dôvod na intervenciu.

Kováčik a Makó

"Je absolútne evidentné, že nadriadený zneužil svoj vplyv a postavenie," podotkol prokurátor s tým, že Kováčik sa zámerne vyhýba vysvetleniu, prečo prokurátorku kontaktoval. Vykonané dôkazy podľa neho potvrdzujú, že bol Kováčik kontaktovaný bývalým šéfom Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítom Makóom, ktorý mu mal za to odovzdať úplatok vo forme finančných prostriedkov.

Prokurátor tvrdí, že listiny, ktoré sa našli pri prehliadke u Makóa, vtedy podozrivého z nepriamej korupcie, mali pochádzať priamo od Kováčika. "Jednoznačne vyplynulo, že sa obžalovaný mohol z titulu svojej funkcie dostať k týmto listinám bez toho, aby vznikli pochybnosti," povedal Šúrek. Potvrdzovať to majú aj viaceré svedecké výpovede. "Výpoveď Makóa potvrdil aj František Böhm a svedok Marián K. z Nitry," podotkol.

Národná kriminálna agentúra zadržala Kováčika koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok