Dôkazy zvýraznili Kováčikovu motiváciu, tvrdí prokurátor

TA3 TASR
17.9.2021 10:29

Vykonané dôkazy zvýraznili motiváciu konania obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek to v piatok uviedol v rámci záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.

Kováčik
TASR/Jakub Kotian

Šúrek tvrdí, že sa Dušan Kováčik. snažil navodiť pocit, že sa mal stať obeťou sprisahania či komplotu. Poukázal tiež na to, že Kováčik spontánne nevypovedal, ale zvyčajne len odpovedal na kladené otázky.

"Bolo dostatočným spôsobom preukázané, nad akúkoľvek rozumnú pochybnosť, že skutky sa stali," zdôraznil prokurátor. Tvrdí, že sa potvrdila dôvodnosť podania obžaloby.

Kritizoval, že Kováčik úmyselne odkláňal smer dokazovania viacerými podaniami a námietkami. Poukázal pritom na články z médií, ktorých obsah sa obžalovaný snažil využiť konšpiračným spôsobom vo svoj prospech. "Opakuje tie isté skutočnosti ako v prípravnom konaní, ktoré nemajú hmotnoprávnu relevanciu," podotkol. Odmieta, že by mal mať obžalovaný porušené právo na obhajobu.

Poukázal na svedecké výpovede viacerých svedkov a zabezpečené dôkazy, ktoré mali preukázať, že mal Kováčik zinkasovať za vybavenie nepodania sťažnosti proti prepusteniu niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby 50-tisíc eur. Uviedol tiež, že z listinných dôkazov je zrejmé, že prokurátorka Blanka Godžová nepodala sťažnosť na základe inštrukcií od Kováčika. Potvrdzovať to má úradný záznam, ktorý v tejto súvislosti Godžová vyhotovila.

Národná kriminálna agentúra zadržala Kováčika koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok