Pakistan nemôže prijať viac afganských utečencov. Na rade je medzinárodné spoločenstvo

TA3 TASR
16.9.2021 09:55

Pakistan nemôže ďalej prijímať viac utečencov zo susedného Afganistanu. Má na to rôzne dôvody vrátane finančných ťažkostí, uviedol poradca pakistanského prezidenta pre národnú bezpečnosť.

Pakistan nemôže prijať viac afganských utečencov. Na rade je medzinárodné spoločenstvo
TASR/AP

"Pakistan nemá v súčasnosti podmienky na to, aby prijal viac utečencov," povedal podľa agentúry AP poradca Moíd Júsuf na tlačovej konferencii v metropole Islamabad. Ako zdôraznil, Pakistan už poskytol utočisko viac než trom miliónom afganských utečencov, ktorí zo svojej krajiny ušli pred vojnou a násilím za uplynulých niekoľko desaťročí.

Júsuf uviedol, že Pakistan urobí všetko preto, aby pomohol obyvateľom Afganistanu. Svoje úsilie v tomto smere by však podľa neho malo zintenzívniť aj medzinárodné spoločenstvo. Ak sa tak nestane, mohli by zo vzniknutej chaotickej situácie profitovať radikálne džihádistické skupiny, napríklad Islamský štát, al-Káida či pakistanská odnož Talibanu.

"Netreba dlho rozmýšľať nad tým, čo by sa stalo. Bude tam bezpečnostné vákuum. Už viete, že je tam prítomný IS, pakistanský Taliban, al-Káida," upozornil poradca s tým, že tieto skupiny sú úhlavným nepriateľom Pakistanu i Západu. "Ak sa Afganistan destabilizuje, prejaví sa to aj v Pakistane," uviedol. Júsuf tiež požiadal medzinárodné spoločenstvo, aby konštruktívne rokovalo s hnutím Taliban v záujme mieru a stability celého regiónu, píše AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok