Krutý zvyk na Faerských ostrovoch. Lov delfínov si vyžiadal životy vyše 1400 morských cicavcov

TA3 TASR
15.9.2021 18:03

Každoročný lov delfínov, pri ktorom obyvatelia Faerských ostrovov počas víkendu zabili 1428 morských cicavcov, opätovne vyvolal diskusiu o tejto historickej tradícii.

Krutý zvyk na Faerských ostrovoch. Lov delfínov si vyžiadal životy vyše 1400 morských cicavcov
TASR/AP

 Zabíjanie delfínov (Grindadráp) je súčasťou tradície. Ostrovania každý rok naženú morské cicavce do plytkej vody, kde ich ubodajú na smrť. Tento lov je upravovaný zákonmi a ľudia si mäso a veľrybí tuk delia v rámci komunít. Najčastejšie loveným cicavcom sú veľryby známe ako delfín dlhoplutvý (Globicephala melas/melaena) a delfín krátkoplutvý (Globicephala macrorhynchus). Patria do rodu Globicephala a sú označované aj ako tzv. pilotné veľryby (pilot whale).

Tento lov na Faerských ostrovoch ležiacich v severnej oblasti Atlantického oceána nie je komerčný a je povolený. Environmentálni aktivisti však tvrdia, že je krutý. Dokonca aj obyvatelia ostrovov, ktorí túto tradíciu obhajujú, podľa AP vyjadrili nad tohtoročným lovom znepokojenie. Ten bol podľa podľa nich rozsiahlejší ako predošlé a očividne sa uskutočnil bez takej organizácie ako zvyčajne.

Obyvatelia zvyčajne ročne zabijú až 1000 týchto morských cicavcov. Minulý rok to bolo len 35 delfínov. Predseda združenia na lov veľrýb vyjadril znepokojenie, že nedeľňajší lov obnoví diskusiu a vyvolá negatívne názory na túto tradíciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok