Vytvoria bavlnené tašky novú krízu? Nie sú až tak ekologické, ako by sa mohlo zdať

TA3 ČTK
15.9.2021 06:00

Viete, koľko máte doma bavlnených tašiek? Zdajú sa ako vhodná ekologická náhrada tých plastových, keď sa však pozrieme do zákulisia ich výroby a početných nákladov, zistíme nemilú skutočnosť - všetkého veľa škodí. Aj na prvý pohľad férové tašky môžu vytvoriť celkom novú krízu.

Vytvoria bavlnené tašky novú krízu? Nie sú až tak ekologické, ako by sa mohlo zdať
ČTK

Bavlnené tašky sa stali trendom

Na problém poukázala londýnska umelkyňa Venetia Berryová. Spočítala bavlnené tašky, ktoré sa jej nahromadili doma a dostala ich zadarmo. Bolo ich tam minimálne 25. Tašky z rôznych obchodov, ekologických značiek či hotelov. "Dostávam ich neustále a nemám ani na výber," priznala 28-ročná umelkyňa denníku The New York Times.

Bavlnené tašky sa stali prostriedkom ako značky, obchodníci, ale aj supermarkety dávajú najavo, že myslia na blaho našej planéty. "V New Yorku je trendom nosiť bavlnené tašky z miestnych obchodov alebo obľúbených reštaurácií," hovorí dizajnérka Rachel Comeyová.

Je to správny krok k udržateľnosti? Nie tak celkom. Ukazuje sa, že aj dobrá zámienka napokon vytvorila nový problém. Bio bavlnenú tašku by ste museli použiť až 20-tisíckrát, aby vynahradila svoj dopad na výrobu. Zistila to v roku 2018 štúdia dánskeho ministerstva životného prostredia. To sa rovná každodennému používaniu jedinej tašky po celých 54 rokov. Pokiaľ by všetkých 25 tašiek Venetie Berryovej bolo z bio bavlny, musela by žiť viac než tisíc rokov, aby ich vôbec plnohodnotne vynosila.

Zákulisie výroby nie je ružové

"Bavlna je nesmierne náročná na spotrebu vody," hovorí Travis Wagner, profesor ekológie na Univerzite v štáte Maine. Je taktiež spojená s vykorisťovaním a nútenou prácou. Dvadsať percent svetovej bavlny produkuje ujgurská menšina v čínskej oblasti Sin-ťiang, s ktorou sa zaobchádza bez ohľadu na jej práva. Táto bavlna sa následne dodáva väčšine svetových značiek.

Nájsť spôsob, ako zlikvidovať takúto tašku s nízkym dopadom na životné prostredie, taktiež nie je jednoduché. Len 15 % z 30 miliónov ton bavlny, ktorá sa každoročne vyrobí, si nájde cestu do textilného odpadu.

Aj v tom prípade, že taška skončí v špeciálnom zariadení na spracovanie textilného odpadu, vo väčšine prípadov je na potlačenie loga použitá látka na báze PVC, a tá už recyklovateľná nie je. "Je extrémne náročné tieto logá chemicky rozpustiť," hovorí Christopher Stanec, spoluzakladateľ firmy Evrnu v Seattli, ktorá sa špecializuje na recyklovanie textilu.

"Dilema okolo bavlnených tašiek je dobrým príkladom toho, ako sa ľudia aj snažia robiť rozumnejšie rozhodnutia, avšak nevnímajú súvislosti okolo a celkový obraz textilného priemyslu," myslí si Laura Balmondová, projektová manažérka kampane Nechajte módu kolovať Nadácie Ellen McArthurovej.

Menej je niekedy viac

Trend bavlnených tašiek zrejme odštartoval pri britskej dizajnérke Anyi Hindmarchovej, ktorá presadila opakovane použiteľné bavlnené tašky na nákup. Jej taška s názvom "Ja nie som igelitka" z roku 2007 bola vytvorená v spolupráci s ekologickou agentúrou Swift. V supermarketoch sa predávala približne za 10 dolárov. Jej cieľom bolo povzbudiť zákazníkov, aby prestali kupovať igelitové tašky. Táto iniciatíva sa rýchlo rozšírila.

Je prirodzené, že z bavlnených tašiek sa stali aj nástroje reklamy. Množstvo firiem a spoločností využíva tieto tašky ako dôkaz spoločenskej a ekologickej udržateľnosti, ale aj ako reklamu zdarma. Zákazníci sú neskôr chodiace billboardy.

Nikto však netvrdí, že bavlna je horšia než plasty. Problémom ale je, že oba materiály je ťažké spravodlivo porovnať. Ich dopad na prostredie je rozdielny. "Keď budeme tieto materiály posudzovať jeden proti druhému, skončíme v ekologickom pate. Zákazníci nadobudnú dojem, že žiadne riešenie neexistuje," povedala Melanie Dupuisová, profesorka ekológie na Paceovej univerzite v New Yorku.

Niektoré značky však už vymýšľajú vlastné a lepšie riešenia. Britská dizajnérka Ally Capellinová nedávno vymenila bavlnu za konope, Hindmarchová zase predstavila novú verziu originálnej tašky, ktorá je vyrobená z recyklovaných fľašiek na vodu. Základom však aj naďalej zostáva, že menej je niekedy viac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok