Poznáte hypersomniu? Priveľa spánku škodí chrbtici i vašej postave

TA3/zm
6.7.2021 08:00

Téma nedostatku spánku už znie ako obohratá platňa. Všetci veľmi dobre vieme, čo nám hrozí, ak nebudeme oddychovať. Ale ako je to naopak, keď to so spánkom preháňate? Vieme, čo vám hrozí.

Poznáte hypersomniu? Priveľa spánku škodí chrbtici i vašej postave
Pixabay/Claudio_Scott

Optimálne by mal človek spať denne 6 až 8 hodín. Ak spíme menej, je to problém. A ak spíme viac, je to rovnako problém, pretože žiaden extrém nie je dobrý.

Vyspatá do únavy

Určite ste už aspoň raz v živote zažili, aké to je vyspať sa 12 hodín. Vynechajme situácie, keď ste choré alebo keď ste mali spánkový deficit a potrebovali ste ho dohnať. Bavme sa o obyčajnom leňošení cez víkend či dlhšie sviatky, kedy ste si polihovanie skrátka mohli dovoliť. Určite si pamätáte, že keď ste si pospali povedzme 12 hodín, vôbec ste sa nezobudili čulé ako rybička. Práve naopak! Prespať sa organizmu škodí rovnako ako nevyspať sa vôbec.

Problém s prílišným spánkom má i odborný názov hypersomnia a je opakom insomnie, ktorá je oveľa známejšia. Dôvod, prečo sa aj po výdatnom spánku cíti človek unavený, je v mozgu. Veľa hodín oddychu ho dostáva do stavu hybernácie a potom sa naša myseľ naštartuje oveľa ťažie než by sme čakali.

Trpí chrbtica i váha

Polihovanie niekoľko hodín denne nie je prospešné pre naše telo celkovo. Okrem pomalšieho naštartovania sa do dňa je sprievodným javom hypersomnie tiež bolesť chrbtice. Nečudo, keď polovicu zo dňa človek strávi ležmo a bez pohybu.

Mohlo by sa zdať, že aspoň toho menej zjete, keď ste si dobre pospali. Organizmus však funguje presne opačne, bez pohybu si ukladá tukové zásoby z posledného prijatého jedla, pretože nevie, kedy dostanete prísun opäť. Minimálna pohybová aktivita je druhým dôvodom, prečo majú ľudia spiaci pridlho sklony k priberaniu.

Zhoršená psychika

S nadmerným spánkovým režimom súvisí aj labilná psychika. Je ťažké povedať, čo bolo skôr. Či ľudia s hypersomniou mali sklony k depresii, a preto spali, aby unikli. Alebo to vzniklo z druhého konca, keď jedinci príliš veľa spali, budili sa bez nálady, bez vízie a apatickí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok