Pápeža na Luníku IX privítal spev a tanec. Rómov vyzval, aby prekonali strach

TA3 TASR
14.9.2021 16:12

Pápež František prišiel v utorok popoludní na košické sídlisko Lunik IX, kde sa stretol s rómskou komunitou. Na podujatie podľa organizátorov prišlo viac ako dvetisíc ľudí.

Pri príchode pápeža Františka hrala na pódiu hudba a ozýval sa spev Rómov z miestnej komunity. Na mieste vládla viditeľne dobrá nálada.

V cirkvi sa nikto nemôže cítiť daný bokom

Súdy a predsudky len zväčšujú vzdialenosti, povedal pápež František na stretnutí. Ľudí podľa jeho slov nemožno dávať do schém. Vo svojom príhovore zároveň vyzdvihol pastoračnú a integračnú prácu, ako aj prácu s utečencami a väzňami, ktorí sú na okraji. Podľa neho sa nikto v cirkvi nemôže cítiť ako daný bokom.

Drahí bratia a sestry, príliš často ste boli predmetom predsudkov a nemilosrdných súdov, diskriminačných stereotypov, hanlivých slov a gest. Vďaka tomu sme sa všetci stali chudobnejšími, chudobnejšími v ľudskosti. Na obnovu dôstojnosti potrebujeme prejsť od predsudkov k dialógu, od uzavretia k integrácii,“ povedal na Luniku IX, kde žijú prevažne Rómovia s tým, že nie je ľahké prekonať predsudky - niekedy ani medzi kresťanmi.

Košické sídlisko Lunik IX očakávalo návštevu pápeža Františka. TASR

Tam, kde je starostlivosť o osobu, pastoračná práca či trpezlivosť podľa neho časom prichádza ovocie. „Keď sa posilňuje uzavretosť, skôr či neskôr vzplanie hnev," spresnil. Cesta k pokojnému spolužitiu je podľa pápeža Františka integrácia a tento proces sa začína vzájomným poznaním.

Budúcnosť podľa Svätého Otca patrí deťom, pričom sa ich veľké sny nemôžu zlomiť o bariéry. „Chcú rásť spolu s ostatnými, bez prekážok a zabraňovania. Zaslúžia si integrovaný a slobodný život,“ povedal s tým, že pre nich je potrebné robiť odvážne rozhodnutia. „Pre ich dôstojnosť, pre ich vzdelanie, aby vyrastali dobre zakorenené vo svojom pôvode, ale zároveň bez toho, aby videli každú možnosť vylúčenú,“ dodal pápež František.

V rámci svojho príhovoru sa zároveň poďakoval za úsilie pri integračnej práci, ktorá si vyžaduje nemálo úsilia, stretáva sa s nepochopením a nevďačnosťou, dokonca aj v cirkvi. „Drahí kňazi, rehoľníci a laici, milí priatelia, ktorí venujete svoj čas tomu, aby ste svojim bratom a sestrám poskytli všestranný rozvoj. Ďakujem za všetku prácu s tými, ktorí sú na okraji. Myslím aj na utečencov a väzňov. Zvlášť im, ako aj celému väzenskému prostrediu, vyjadrujem svoju blízkosť,“ uviedol pápež.

Rómovia čakali na príchod pápeža Františka. TASR

V súvislosti s prácou v pastoračných centrách povedal, aby pokračovali na ceste osobného sprevádzania, v budovaní bratstva a zasievaní pokoja: „Nebojte sa vyjsť v ústrety marginalizovaným. Zistíte, že idete v ústrety Ježišovi. On vás očakáva tam, kde je krehkosť, nie pohodlie. Kde je služba, nie moc. Kde ide o vtelenie sa a nie o potešenie. Tam je On.“

Rómov pozval k tomu, aby v poctivej práci, dôstojnosti zarábania si na každodenný chlieb a v budovaní vzájomnej dôvery prekonali strach a rany minulosti. „Žehnám vám a prinášam vám objatie celej cirkvi,“ dodal pápež František.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok