Kiska, Radičová aj Krónerová. Príhovor pápeža Františka si prišli vypočuť známi ľudia

TA3
14.9.2021 13:54

Príhovor pápeža Františka si v pondelok do Prezidentskej záhrady prišlo osobne vypočuť aj viacero politikov či umelcov. Nechýbali medzi nimi ani bývalý prezident Andrej Kiska či expremiérka Iveta Radičová, ale tiež herečka Zuzana Krónerová alebo športovec Matej Tóth. Každý z prítomných si z pápežových slov odniesol posolstvo.

Andrej Kiska, Iveta Radičová aj Zuzana Krónerová. Príhovor pápeža Františka si prišli vypočuť známi ľudia
TASR/Martin Baumann

O tom, že je návšteva pápeža Františka na Slovensku veľkou udalosťou, nepochybuje nikto. Svätý Otec má počas štyroch dní nabitý program, kedy sa stretáva nielen s politikmi, ale aj s kňazmi, komunitami či obyčajnými ľuďmi.

V pondelok predpoludním sa stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a následne sa prihovoril zhromaždeným ľuďom v Prezidentskej záhrade. Jeho slová si prišli vypočuť viaceré známe osobnosti. Medzi stovkami hostí bol napríklad aj športovec Matej Tóth, ktorý sa priznal, že po stretnutí s pápežom dlho túžil. "Mňa keď sa pýtajú na besedách deti, že s kým by som sa ja chcel stretnúť, s akým slávnym športovcom, možno politikom, tak moja odpoveď vždy bola, že s pápežom," povedal.

Na stretnutí nechýbali ani vrcholoví politici. "Pevne verím, že táto návšteva upokojí ubolený národ," uviedol predseda parlamentu Boris Kollár. 

"Myslím si, že nám tým preukázal jednak to, že sme dôležití aj preňho ako pápeža, ale aj vôbec pre cirkev v tomto regióne," myslí si premiér Eduard Heger.


Slová Svätého Otca si vzali k srdcu aj prítomní ľudia zo všetkých sfér spoločenského života. "Nikdy v živote som nepočula taký nádherný, múdry a moderný prejav," chválila herečka Zuzana Krónerová. 

Iveta Radičová v jeho slovách videla "odkaz, čo znamená pokrok, že to nie je zisk a chamtivosť, že pokrok znamená ľudskú dôstojnosť".

"Jednota, to bratstvo, čo tu neskutočne vyzdvihoval, nielen samotnej krajiny, ale medzi jednotlivými krajinami je strašne podstatná a dôležitá. A toto mi tak veľmi rezonovalo v hlave. A ja by som si veľmi priala, aby som tú emóciu a energiu, ktorá tu momentálne prevládla, vedela odovzdať všetkým kolegom v televízii TA3, ale samozrejme aj všetkým divákom," praje si generálna riaditeľka TA3 Mirjana Hron Sikimič. 

Stretnutie s pápežom si nenechal ujsť ani bývalý prezident Andrej Kiska, ktorý priznal, že súčasnej prezidentke Zuzane Čaputovej tak trochu aj závidel. "Som presvedčený, že pani prezidentka s tou svojou úžasnou charizmou vedie so Svätým Otcom určite veľmi inšpiratívny dialóg a teším sa, že tam sedela s ním práve ona," zhodnotil.

Pápež František má aj počas ďalších dní ešte naplánovaných viacero aktivít. V utorok predpoludním sa zúčastnil na svätej liturgii v Prešove, kde naňho čakalo niekoľko tisíc ľudí, ktorých požehnal počas jazdy v papamobile. Pred ním je ešte stretnutie s Rómami žijúcimi na košickom Luniku IX.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok