Slovensko má nové ciele, od roku 2025 by sa malo zálohovať 90 % nápojových obalov

TA3 TASR
25.8.2021 12:12

Od roku 2025 by sa malo zálohovať najmenej 90 percent plastových a kovových jednorazových obalov od nápojov. Nové ciele stanovuje novela zákona o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje, ktorú vláda schválila na stredajšom rokovaní.

plasty plast fľaša fľaše plechovky (SITA/AP)
SITA/AP

Zálohovanie nápojových obalov sa má spustiť 1. januára 2022. Ministerstvo životného prostredia chce, aby sa do konca roka 2022 zálohovalo najmenej 60 percent plastových aj kovových obalov. Do konca roka 2023 by to malo byť 80 percent, do konca roka 2024 by sa malo vrátiť 85 percent fliaš a plechoviek.

V materiáli sa ďalej uvádza, že v dopravných prostriedkoch medzinárodnej dopravy či v bezcolnej zóne by sa nemali predávať zálohovateľné jednorazové nápojové obaly. Dôvodom je, že cestujúci nemajú možnosť obal vrátiť a dostať späť zálohu.

"Výrobcovia uvádzajú na trh rôzne typy nápojových obalov a nie každý jednorazový nápojový obal z plastu a kovu, ktorý spĺňa podmienku stanoveného objemu, má rozmery, ktoré je technicky možné odobrať dostupnou infraštruktúrou odberu, t. j. odbernými automatmi," odôvodňuje ministerstvo životného prostredia.

Zároveň by podľa rezortu malo platiť, že výrobcovia obalov, ktorí budú vyňatí zo zálohovania, by nemali správcovi platiť žiadne poplatky. Mali by však byť naďalej zahrnutí v systéme rozšírenej zodpovednosti výrobcov a znášať náklady spojené so zberom či recykláciou.

Novelou by sa mala zaviesť aj možnosť pre distribútora, ktorý má prevádzku menšiu ako 300 štvorcových metrov, nevyplatiť zákazníkovi zálohu za obal v hotovosti, ale dať mu nákupnú poukážku. "Uvedený nástroj má motivačný charakter pre menších distribútorov, ktorí sa zapájajú do systému dobrovoľne, aby sa rozhodli zriaďovať odberné miesta, a tak bola zabezpečená dostatočná šírka odbernej siete pre spotrebiteľov," konštatuje envirorezort.

Zabezpečiť by sa mala aj dôslednejšia kontrola príjmov správcu zo zálohovania, ktorých využitie je viazané súhlasom MŽP. Prioritou má byť, aby sa nevyplatené zálohy nepoužili na úhradu sankcií za prípadné neplnenie cieľov návratnosti a neznižoval sa účinok sankcií, aby sa výrobcovia nezbavovali svojej zodpovednosti za financovanie systému.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok