Mikulec nesúhlasí s postupom pri zadržaní Scholtza a ďalších vyšetrovateľov

TA3 TASR
13.9.2021 18:19

Minister vnútra Roman Mikulec nesúhlasí s postupom pracovníkov Úradu inšpekčnej služby a Krajskej prokuratúry v Bratislave v súvislosti s medializovanými informáciami o zadržaní vyšetrovateľov a dočasne povereného riaditeľa úradu Petra Scholtza. Informovala o tom hovorkyňa rezortu vnútra Barbara Túrosová.

Roman Mikulec 1140 px
Roman Mikulec 1140 px

Minister deklaroval, že hoci nemá trestnoprávne kompetencie na zvrátenie tohto postupu, využije svoje zákonné oprávnenia, aby "ani takéto nekalé praktiky neodradili slušných policajtov a vyšetrovateľov pokračovať v odhaľovaní korupcie a iných zločinov".

"V medziach Ústavy SR garantujú zákonnosť trestného konania orgány prokuratúry, to je fakt, ktorý nemôže zvrátiť ani minister vnútra v prípade, že vníma Slovenskú republiku ako právny štát. Udalosti posledných dní a najmä toho dnešného však samy radikálne spochybňujú tento predpoklad. Preto vyjadrujem nesúhlas s postupom uplatňovaným pracovníkmi ÚIS a KP v Bratislave," uviedol minister.

Mikulec označil za neprehliadnuteľné, že prokuratúra nepostupuje rovnakými zákonnými princípmi vo všetkých prípadoch. Hovorí o viac než evidentných rozdieloch. "Rovnako je to aj v prípade postupu Úradu inšpekčnej služby, ktorý roky neodhaľoval prípady vysokých funkcionárov, u ktorých existovali dôvodné podozrenia, že páchali trestnú činnosť, a dnes sú mnohí z nich väzobne stíhaní a miesto toho riešili tých, ktorí na takéto praktiky poukazovali," uzavrel.

V pondelok zadržal vyšetrovateľ ÚIS štyroch príslušníkov NAKA. Voči Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi z trestnej veci tzv. ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov vzniesol aj obvinenie. Zadržali aj svojho dočasne povereného šéfa Scholtza. Urobiť tak mali na pokyn prokurátora KP v Bratislave Juraja Chyla, ktorý dozoruje aj obvinenie odchádzajúceho policajného prezidenta Petra Kovaříka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok