Najviac prípadov koronavírusu sme si počas leta priniesli z Chorvátska

TA3 TASR
13.9.2021 14:51

Najviac prípadov nového koronavírusu importovali počas júla a augusta na Slovensko z Chorvátska. Išlo o 214 prípadov, pričom 72-krát sa vyskytol delta variant nového koronavírusu. Z celkového počtu 4162 prípadov bolo 1132 importovaných, čo je 27 percent. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Niektoré štáty sprísňujú režim na hraniciach. Koho sa najviac dotkne?
TASR/AP

Vývoj situácie ovplyvní správanie sa ľudí

Adriána Plšková z Oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici priblížila, že po Chorvátsku nasleduje 73 importov zo Španielska, pričom 57-krát potvrdili delta variant. Na treťom mieste je Česko, z ktorého importovali nový koronavírus 65 ľudia a 23-krát bol u nich potvrdený delta variant. Nasleduje Grécko s 56 prípadmi importov, pri ktorých sa 16-krát objavil delta variant. 

Ďalej sa 45 prípadov importovalo zo Spojeného kráľovstva, delta variant sa objavil 28-krát. Importy nového koronavírusu zaznamenali aj z Cypru, a to v 27 prípadoch, pri ktorých sa delta variant objavil 12-krát. Pozitívne osoby prichádzali z celkovo 25 krajín, z ostatných krajín zaznamenali jeden až tri prípady importu nového koronavírusu na Slovensko. "V posledných týždňoch sa počet infikovaných osôb mierne zvýšil, vrátane reprodukčného čísla. Vývoj situácie ovplyvní najmä správanie sa ľudí - dodržiavanie nastavených opatrení v rámci krajiny a po príchode zo zahraničia a zvyšovanie proporcie zaočkovaných osôb," povedala Plšková.

V 22 percentách mali osoby koronavírus bez príznakov

V porovnaní s júnom 2021, keď bolo 3201 pozitívnych prípadov, ide podľa Plškovej o 23-percentný nárast prípadov. Najvyšší výskyt v júli a auguste zaznamenali vo vekovej skupine 15 až 19-ročných a 20 až 24-ročných. Podiel rizikovej skupiny 65-ročných a starších bol nízky, išlo o 354 prípadov. Doplnila, že z regionálneho hľadiska bolo najviac - 962 prípadov, v Bratislavskom kraji, čo predstavovalo 23 percent všetkých prípadov v SR. Druhý najvyšší výskyt mal Košický kraj – 811 prípadov, teda 19 percent všetkých prípadov.

V júli a auguste bolo celkovo potvrdených 1173 prípadov spôsobených delta variantom, z toho 397 u importovaných prípadov, 48-krát išlo o súvis s importovaným prípadom. V ostatných prípadoch bola cestovateľská anamnéza negatívna.

Najčastejšie mali osoby s novým koronavírusom respiračné problémy, teda bolesti hrdla, nádchu či kašeľ. Išlo o 2595 prípadov. V 22 percentách mali nový koronavírus bez príznakov. Išlo o 934 prípadov. Febrilnú formu príznakov zaznamenali v 404 prípadoch. Senzorické príznaky sa prejavili 79-krát. Nový koronavírus mal črevné príznaky pri 18 prípadoch a pľúcne príznaky pri 29 prípadoch. Ostatné príznaky sa prejavili 103-krát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok