Lengvarský predpokladá lokálne epidémie. V niektorých regiónoch sa to môže zhoršiť

TA3
13.9.2021 13:11

V najbližších dňoch budú prípady nakazených prudko stúpať, predpokladá to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Následne však podľa neho môžeme očakávať aj prudký pokles. Máme totiž viac zaočkovaných ako v čase druhej vlny a to populáciu do istej miery chráni.

Vladimír Lengvarský 1140px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Očkovanie je stále prioritou

Minister zdravotníctva nie je prekvapený z toho, ako stúpajú počty nakazených, podľa neho sa to dalo predpokladať. Trendy z okolitých krajín však ukazujú, že po určitej dobe môže počet infikovaných prudko klesnúť. "Aspoň prvou dávkou máme zaočkovaných približne 50 % dospelej populácie. Ľudia, ktorí prekonali ochorenie alebo dostali vakcínu, by vírus nemali šíriť ďalej. Očkovanie je stále prioritou, aby sme pandémiu zvládli," uviedol Lengvarský v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo.

Podľa neho sme však už lepšie pripravení aj v nemocniciach. "Epidémie budú lokálne, určité regióny môžu zostať stále zelené, budú však aj také, v ktorých sa situácia zhorší," dodal.

Úrady verejného zdravotníctva zatiaľ stíhajú trasovať kontakty nakazených. Prijali nových ľudí a úrady výrazne posilnili. Trasovanie delta variantu však podľa neho môže v určitej fáze stratiť zmysel, keďže sa dokáže šíriť veľmi rýchlo.

Nezaočkovaní majú ťažší priebeh koronavírusu

Ako budú postupovať, ak sa situácia zhorší? Dôležitým faktorom je najmä to, koľko ľudí je na pľúcnej ventilácii. Aktuálne je ich 14. Ďalším dôležitým parametrom je koľko hospitalizovaných nie je zaočkovaných.

Podľa Lengvarského máme aktuálne v nemocnicach väčšinu nezaočkovaných pacientov. Aj najťažší priebeh covidu na pľúcnej ventilácii majú neočkovaní. Vo väčšine prípadov ide o ľudí vo veku 65 a viac rokov. Naopak u zaočkovaných je priebeh ochorenia jednoduchší. "Maximum hospitalizácií by počas tretej vlny nemalo presiahnuť dvetisíc pacientov, aj umelé ventilácie by malo potrebovať menej ľudí ako v druhej vlne," predpokladá minister.

Chystajú sa podľa neho ešte zásadné zmeny? Záleží od zaočkovanosti konkrétnych regiónov, zvyšujúce sa percento očkovaných podľa Lengvarského znižuje farbu na Covid automate.

Počas rozhovoru komentoval aj politické dianie. Nepáči sa mu, ako vystupujú niektorí politickí lídri, ide najmä o ich štýl vyjadrovania sa k očkovaniu. "Zneužívanie tejto situácie na politický boj považujem za hyenizmus," povedal Lengvarský.

Spresnil aj informácie okolo očkovania 5 až 11 ročných detí, podľa neho ide len o tie deti, ktoré majú závažné diagnózy a koronavírus by im mohol situáciu výrazne skomplikovať. Išlo aj o požiadavku odborníkov. "Ide možno o desiatky detí, ktoré majú závažné ochorenie, nejde o plošné očkovanie. V materiáli sú presne určené diagnózy a postup, ako požiadať o vakcínu. Musí sa k tomu vyjadriť aj lekár. Ide najmä o pacientov so zhoršenou imunitou," vysvetlil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok