Francúzsko sa lúči s Belmondom. Pochovali ho so štátnymi poctami

TA3 TASR
9.9.2021 14:52

Francúzsko sa vo štvrtok lúči s Jeanom-Paulom Belmondom. Filmová legenda zomrela v pondelok vo veku 88 rokov. Smútočný obrad so štátnymi poctami, ktorý viedol prezident Emmanuel Macron, sa začal o 16.30 h v Invalidovni v Paríži, teda na mieste, kde je pochovaný Napoleon. Okrem francúzskeho prezidenta sa s hercom prišli rozlúčiť aj ďalší predstavitelia štátu. Rovnako aj osobnosti francúzskej kultúry, filmu a športu. Ceremóniu mohla sledovať aj verejnosť bez pozvánky. Pred vstupom do areálu budovy sa však museli preukázať potvrdením o očkovaní, prekonaní koronavírusu alebo negatívnym testom.

Pre Belmonda bol prelomovým kultový film Na konci s dychom (1960), ktorý patrí ku klenotom francúzskej filmovej Novej vlny, a jeho herecká kariéra trvala 50 rokov. Pocty vo Francúzsku odrážajú, aké výnimočné postavenie mal v kultúrnom svete tejto krajiny a v obývačkách, kde sa schádzali rodiny a spolu sledovali jeho filmy.

Belmondo, ktorého krivý nos a frajerský úsmev z neho spravili jedného z najznámejších mužov v krajine, zomrel v pondelok 6. septembra vo veku 88 rokov. Príčinu jeho úmrtia nezverejnili. Herec sa objavil vo vyše 80 filmoch a pracoval s celou škálou popredných francúzskych režisérov. Práve film Jeana-Luca Godarda Na konci s dychom priniesol obom mužom trvalú slávu. Belmondo, Francúzmi s láskou prezývaný Bébel, bol aj talentovaným športovcom, ktorý často robil nebezpečné kaskadérske čísla vo svojich filmoch osobne. 

Prezident Macron označil herca za "národný klenot". Súkromný pohreb pre rodinu je naplánovaný na piatok. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok